Denník N

Bývalý šofér autobusu, ktorý je Chávezovi verný až za hrob. Ako sa Maduro dostal k moci

Nicolás Maduro mal vždy pevné väzby na prezidenta Huga Cháveza. Foto – ap
Nicolás Maduro mal vždy pevné väzby na prezidenta Huga Cháveza. Foto – ap

Chávez udáva cestu, Maduro je za volantom. Tak znelo v roku 2013 volebné heslo Nicolása Madura, muža, ktorého si venezuelský prezident Hugo Chávez vybral ako svojho nástupcu.

Maduro tak odkazoval na to, že kedysi pracoval ako šofér autobusu, no ešte viac chcel zdôrazniť svoj vzťah s obľúbeným prezidentom, ktorý krátko predtým zomrel na rakovinu.

Jednoduché heslo vystihuje Madurovu politickú kariéru, ktorá je prepojená s bývalým prezidentom. S ním v politike začínal a za jeho vlády zastával prakticky všetky najdôležitejšie štátne funkcie. Postupne bol šéfom parlamentu, ministrom zahraničných vecí, viceprezidentom aj prezidentom.

Chávez bol vďaka plagátom na jeho predvolebných mítingoch a Maduro svojho predchodcu spomínal aj v prejavoch. Raz dokonca naznačil, že zosnulý prezident za ním prišiel v podobe vtáčika a povedal mu, aby išiel za víťazstvom.

Yankee, go home

Maduro sa od svojho nástupu do úradu snaží pokračovať v línii, ktorú stanovil Chávez. Už jeho začiatky však ukázali, že to nebude mať jednoduché. Maduro musel po Chávezovej smrti prejsť voľbami. Tie vyhral, no bolo to veľmi tesné. Opozičného kandidáta Henríqueho Caprilesa porazil iba o 1,6 percentuálneho bodu.

Pre porovnanie – rok predtým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie