Denník N

7 dobrých správ: Zamestnávajú Rómov a menia celé domácnosti aj komunity

Projekt Človeka v ohrození pomáha vylúčeným komunitám. Foto – clovekvohrozeni.sk
Projekt Človeka v ohrození pomáha vylúčeným komunitám. Foto – clovekvohrozeni.sk

IKEA začne prenajímať nábytok, v Nitre otvorili detské múzeum a vo Veľkom Krtíši zachraňujú dom štúrovca. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Libanon má prvú ministerku vnútra

Libanonské ministerstvo vnútra vedie prvýkrát žena. Rajja Hasanová je tiež prvá žena, ktorá zastáva tento post na Blízkom východe.

Libanonské politické strany oznámili dohodu o vytvorení novej vlády a ukončili tak osem mesiacov trvajúcu patovú situáciu. Hasanová je jednou zo štyroch žien v 30-člennom vládnom kabinete národnej jednoty na čele s trojnásobným premiérom Saadom Harírím. V roku 2009 bola Hasanová tiež prvou ministerkou financií na Blízkom východe.

„Pán Harírí mi prejavil dôveru dvakrát, keď mi zveril dve náročné ministerstvá. Preukazuje to jeho dôveru v schopnosti žien,“ povedala Hasanová podľa agentúry AP.

2. Náboženskú toleranciu dokazujú svojou rodinou

On je moslim, ona kresťanka. V Spojených arabských emirátoch vychovávajú dve deti a dokazujú, že aj ľudia rozličného vierovyznania sa dokážu rešpektovať a mať radi. Ali a Mina sú navyše komedianti, v Dubaji založili v roku 2008 školu a o štyri roky neskôr sa vzali.

„Žijeme v moslimskej krajine a veľa ľudí sa nás stále pýta, kedy sa z nej stane moslimka,“ povedal podľa Reuters Ali Al-Sajid. Vtedy si pomyslí na Mohameda, ktorý nedokázal presvedčiť svojho strýka. „Preto viem, že do toho nemôžem nikoho nútiť.“

V ich domácnosti spoločne oslovujú Vianoce aj ramadán. Mina Liccioneová patrí k približne miliónu kresťanov, ktorí žijú v Spojených arabských emirátoch. Do krajiny tento týždeň zavítal aj pápež František. A kým sa Mina zúčastnila na pápežovej omši, Ali sa staral o ich deti.

3. IKEA chce šetriť a prenajímať nábytok

Švédsky nábytkársky reťazec IKEA začne prenajímať nábytok. Otestovať to chce už tento mesiac vo Švajčiarsku.

Požičiavaním rôznych typov nábytku – od kancelárskych stoličiek po kuchynské skrinky – chce nájsť nové cesty k zákazníkom. Torbjørn Lööf, riaditeľ Inter IKEA Group, ktorá má na starosti túto koncepciu IKEA, pre Financial Times uviedol, že zákazník po uplynutí prenájmu nábytok vráti a môže si požičať iný.

„Namiesto aby sme ho vyhodili, nábytok zrenovujeme a môžeme ho predať. Tým predĺžime jeho životnosť,“ povedal Lööf.

IKEA hľadá cesty, ako predĺžiť životnosť výrobkov a prispieť k zlepšeniu životného prostredia. Popri prenájme firma tiež zvažuje predaj náhradných dielov, ako sú skrutky alebo pánty.

Aby tiež uľahčila recykláciu používaných materiálov, mení navrhovanie pohoviek tak, aby sa materiály, ako je drevo, kov, peny alebo textil, dali ľahko oddeliť.

4. Zamestnávajú Rómov a menia celé komunity

Nezisková organizácia Človek v ohrození spustila program zamestnávania Rómov. V spolupráci so spoločnosťou Stiga Slovensko sa jej podarilo za rok zamestnať 40 ľudí z vylúčených komunít. Vo firme, ktorá sídli v Poprade-Matejovciach, vyrábajú kosačky.

„Stabilné zamestnanie znamená pre ľudí z vylúčených komunít pravidelný príjem a tým aj lepšiu životnú úroveň a vyslobodenie sa zo špirály dlhov,“ povedal vedúci programov sociálnej integrácie Peter Adam.

Organizácia počas projektu spolupracuje priamo so zamestnávateľom. „Pred nástupom do zamestnania prebiehajú s vybranými uchádzačmi prípravné školenia, na ktorých si klienti zlepšujú zručnosti potrebné na výkon zamestnania,“ vysvetlil Peter Adam.

Sociálne pracovníčky sprevádzajú klientov na pohovoroch, sú s nimi v kontakte aj po nástupe do práce. Účastníci programu pomocou sociálnych pracovníkov objavujú svoj talent či potenciál, o ktorom dovtedy nevedeli, a búrajú predsudky o tom, že Rómovia nechcú pracovať.

„Do programu sa často zapájajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie