Denník N

Poľský novinár, ktorý robil na bitúnku: Kravy boli nadrogované, mali penu v ústach

Reprofoto - TVN24
Reprofoto – TVN24

Ľudia na Slovensku stále jedia mäso z chorých kráv, preverovali sa zatiaľ len výrobky zo štyroch januárových dní, hovorí novinár, ktorý odhalil kauzu s chorými kravami v Poľsku.

Patryk Szczepaniak strávil tri týždne na bitúnku, aby v prestrojení nahral porážku chorých kráv, z ktorých mäso sa vyviezlo aj na Slovensko. Jeho reportáž pre televíziu TVN24 šokovala aj za hranicami. „Keď som videl kravu bez hlavy, stratil som reč,“ hovorí investigatívny novinár.

Môžete po tom všetkom jesť kebab?

(smiech) Asi rok a pol som už vegetarián, takže toto problém nie je.

Ale v bitúnku ste na obed mávali mäsové výrobky.

To áno. Ako sa hovorí, kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť. Nemohol som tam sedieť a povedať mäsiarom, že nejem mäso. Musel som jesť, čokoľvek mi dali pred nos, vrátane toho mäsa, ktoré sa spracovalo v tom bitúnku.

Bolo ťažké zamestnať sa na bitúnku?

Bol to dlhý proces. Jeden z našich informátorov nám povedal, že mäso z chorých kráv sa spracováva v tomto konkrétnom zariadení. Musel som sa veľa pripravovať. Čítal som učebnice pre mäsiarskych učňov, pozeral som mnoho videí na YouTube. Chodil som po iných bitúnkoch, predstieral som, že som študent veterinárstva, ktorý sa chce dozvedieť viac o telách zvierat. Zamestnať sa nebolo jednoduché, potreboval som nejaký príbeh. Je to malá dedina a mohlo byť podozrivé, že sa zrazu objaví cudzí človek a chce robiť túto robotu. Museli sme byť veľmi opatrní.

Čo ste im povedali?

Mal som príbeh, že moja expriateľka má so mnou dieťa, ale to dieťa nie je moje, tak som musel od nej odísť. Proste, bol som mladý človek v problémoch, ktorý potreboval fyzickú prácu v nejakom zapadákove. Kvôli tejto práci som jazdil na starom Renaulte Clio z roku 1999. Prvý deň na pohovore sa mi pokazilo, nechcelo naštartovať, tak na začiatku som vždy niekoho poprosil, aby mi pomohol naštartovať. To mi mohlo pomôcť, že ma napokon prijali.

Ste novinár. Bola mäsiarčina pre vás náročná?

Nikdy predtým som na bitúnku nerobil. Nevedel som si predstaviť, aká ťažká práca to bude. Prvé dva dni som mal dorezané všetky prsty.

Ako vyzerala vaša práca?

Choré kravy porážali na nočnej zmene, oni ma však najali na denné. Vtedy krájate najmä bravčové mäso, alebo hovädzie a robíte iné mäsiarske práce. Pýtal som sa ich: Potrebujem trochu viac peňazí, mohol by som sa dostať na nočnú zmenu? Tam sú lepšie peniaze. Kolegovia z dennej zmeny mi hovorili: Nechoď tam, raz, dvakrát sme tam boli a stačilo nám, nepáčilo by sa ti to. Ale nikto mi nevysvetlil prečo. Trvalo mi dva týždne, kým som sa dostal na nočnú zmenu. A to teda bol príbeh. V podstate všetko v reportáži som natočil počas nočnej zmeny. Všetko ilegálne sa dialo vtedy.

Ako vyzerala krava v najhoršom stave?

Najšokujúcejšia bola

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Rozhovory

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie