Denník N

Merkelovej sa v Bratislave pýtali na únos Vietnamca, Babiš žiadal agrodotácie a peniaze na „betón“

Angela Merkelová a Peter Pellegrini. Foto N - Tomáš Benedikovič
Angela Merkelová a Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pellegrini sa s Merkelovou rozprával aj o únose Vietnamca, slovenský premiér na tlačovom brífingu spomenul aj Kuciaka.

Premiéri štátov Vyšehradskej štvorky vo štvrtok v Bratislave rokovali s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Hovorili o eurofondoch, podpísali spoločnú deklaráciu pri príležitosti 30. výročia od pádu železnej opony a dohodli sa aj na pomoci Maroku. O porušovaní zásad právneho štátu v Poľsku či Maďarsku sa však nerozprávali.

Ešte pred rokovaním sa s Merkelovou samostatne stretol Peter Pellegrini. Merkelová na tlačovom brífingu potvrdila, že sa rozprávali aj o únose Vietnamca Trinha Xuana Thana.

„Áno, krátko sme o tom hovorili. Nepochybujem o tom, že Slovensko robí všetko pre to, aby sa únos vyšetril,“ odpovedala Merkelová na otázku, či možné zapojenie slovenských vládnych orgánov do únosu neovplyvnilo dôveru medzi Slovenskom a Nemeckom a či je pre ňu slovenské vysvetlenie tohto prípadu dostatočné.

Pellegrini Merkelovú žiadal aj o podporu pri snahe získať sídlo Európskej pracovnej agentúry. Politológ Jozef Bátora z Univerzity Komenského si myslí, že naše šance dostať ju nemusia byť zlé.

Aj Kuciak a Vietnamec

Na otázku nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka premiér povedal, že do vyšetrovania netreba zaťahovať politiku. „Chcem všetkých uistiť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie