Denník N

Európska debata: Harabin by zrušil sankcie voči Rusku, jadro EÚ je podľa Mistríka len „Ficova póza“

Mistrík, Šefčovič a Harabin sa zhodujú, že Slovensko má byť súčasťou Európskej únie, na členstvo v európskom jadre sa však každý pozerá inak.

Aké je postavenie Slovenska v medzinárodných vzťahoch, ako by sme sa mali postaviť k situácii vo Venezuele a patríme do jadra Európskej únie? Aj na tieto otázky odpovedali traja aktuálne najsilnejší prezidentskí kandidáti v európskej debate Euractivu a Denníka N Robert Mistrík, Maroš Šefčovič a Štefan Harabin.

Predvolebná diskusia bola pomerne búrlivá, Harabina musel moderátor Martin M. Šimečka (podobne ako moderátori v utorkovej diskusii v Trende) aj zahriaknuť, keďže si bral slovo aj vtedy, keď nemal, a rozprával mimo nastolenej témy. Napriek tomu Harabin moderátorov na konci diskusie ocenil.

Video: Európska debata prezidentských kandidátov

Harabin by zrušil sankcie voči Rusku

Štefan Harabin by na prvom samite vo funkcii vetoval sankcie voči Rusku, ktoré zaviedla EÚ po anexii Krymu. „Samozrejme, že by som ich vetoval, poškodzujú ekonomické záujmy Slovenska a sú v rozpore s medzinárodným právom,“ povedal s tým, že to, či bol Krym anektovaný, môže povedať medzinárodný súd v Haagu.

Nesúhlasí tak s postojom slovenskej diplomacie: „Na základe čoho pán Lajčák hovorí, že Krym je anektovaný? Nech mi ukáže rozhodnutie súdu,“ povedal Harabin a doplnil, že o anexii hovoria niektorí skorumpovaní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie