Denník N

Šíri sa hoax, že USA umiestnili na Slovensku jadrové zbrane

Pod vymyslenou správou je podpísaný známy konšpirátor Martin Bavolár. Hoax sa šíri ako blog na prokremeľskom webe Hlavné správy.

Desaťtisíce Slovákov už mohli na Facebooku vidieť vymyslenú správu o tom, ako Američania v tichosti umiestnili na Slovensko jadrové zbrane. Hoax bol uverejnený ako blog na prokremeľskom portáli Hlavné správy.

Titulok článku znie: „USA utajene umiestnilo na Slovensku rakety s atómovými hlavicami. Prečítajte si, čo bude nasledovať“.

Šíri sa hlavne vo facebookovej skupine „Slovenský národ, spamätaj sa“, ktorá má viac než 50-tisíc členov. Za osemnásť hodín nazbieral viac než tisíc zdieľaní a ich počet stále rastie.

(Aktualizácia: Hlavné správy po upozornení článok zmazali, na Facebooku mal dovtedy takmer 1300 zdieľaní)

„Ide o absolútne nezmysly. Žiadne rakety s atómovými hlavicami sa na území Slovenska nenachádzajú,“ reagovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Ako autor článku je podpísaný Martin Bavolár. Tak sa volá spolupracovník Slobodného vysielača a známy šíriteľ výmyslov. Podľa aktivistu Juraja Smatanu sa Bavolár necháva označovať za „slovenského Snowdena“ – s odkazom na bývalého pracovníka americkej tajnej služby NSA, ktorý odhalil, že NSA zbierala osobné údaje o miliónoch Američanov.

„Martin Bavolár si už na Slobodnom vysielači vymyslel napríklad to, že na SIS existuje odbor pre rozvracanie alternatívnych médií. Aj o mne si povymýšľal rôzne konšpiračné stretnutia s ľuďmi, s ktorými som sa v živote nestretol,“ hovorí Smatana.

Séria hlúpostí

Jeho článok o jadrových zbraniach je taký absurdný, že vzbudzuje dojem, že vznikol ako vtip, hoci autor ho pravdepodobne myslí vážne. V úvode článku tvrdí, že jeho informácie vychádzajú z tajných dokumentov, ktoré unikli „z prostredia ministerstva obrany a vojenskej tajnej služby“.

Tieto údajné dokumenty nijak nešpecifikuje, nelinkuje na ne, ani nezverejňuje ich kópie. V podstate len tvrdí, že údajne existujú.

Má z nich vyplývať, že USA umiestnili na Slovensko jadrové zbrane predtým, ako minulý víkend skončila platnosť zmluvy o raketách krátkeho a stredného doletu. Túto zmluvu (INF Treaty) podpísali USA a Sovietsky zväz v roku 1987. Informácia o ukončení jej platnosti je ako jediná pravdivá, ostatné je už iba fantázia autora.

USA totiž ani keby chceli, by nemohli na Slovensko umiestniť rakety krátkeho a stredného doletu, pretože práve takéto rakety museli podľa zmluvy so Sovietskym zväzom zničiť.

Ďalej: umiestnenie takýchto rakiet je logisticky mimoriadne náročná operácia. Na Slovensku by museli pre ne vzniknúť podzemné silá – ak by nemali byť umiestnené na mobilné odpaľovacie zariadenia. Zároveň by u nás museli vybudovať priestory pre desiatky špecialistov, ktorí by tieto zbrane obsluhovali.

Zodpovednosť Hlavných správ

Na Facebooku sa napriek tomu našli mnohí ľudia, ktorí článku uverili. V komentároch píšu, že politici, ktorí umiestenie rakiet schválili, majú byť súdení za vlastizradu; informáciu dávajú do súvislosti s chystanou návštevou amerického ministra zahraničia Pompea, alebo nadávajú na prezidenta Kisku, pretože on je najvyšším veliteľom ozbrojených síl.

Hoci článok vznikol ako blog, za jeho obsah zodpovedá server Hlavné správy, ktorý patrí k najvplyvnejším prokremeľským médiám na Slovensku. Seriózne médium článok blogera, ktorý obsahuje zjavné výmysly, bez odkladu vymaže.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie