Denník N

Milan Kňažko: Pellegrini pôsobí, akoby bol na baterky. Čo z neho ostane, keď mu zoberiete funkciu?

Milan Kňažko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Kňažko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie som si istý, či by sa na Slovensku mohol predsedom vlády stať Čech. V Česku sa to stalo. A ešte s tou jeho češtinou… To musí mnohým Čechom trhať uši, myslí si Milan Kňažko.

Herec a bývalý minister zahraničia Milan Kňažko v rozhovore pre český Deník N vraví o tom, či budú potrestaní všetci, čo sa zaplietli do vraždy Jána Kuciaka, prečo je predseda vlády Peter Pellegrini hračkou na kľúčik, akým spôsobom sa chce Robert Fico stať strážcom slovenskej ústavy a aký je Andrej Babiš tenista.

V marci sú na Slovensku prezidentské voľby, v poradí piata priama voľba prezidenta. Prečo nekandidujete?

Pretože už som raz kandidoval, raz už som kampaň absolvoval. A nezvolili ma. Čo pre mňa znamená, že druhýkrát to neurobím.

Čakala by som, že si vezmete príklad z toho, čo ste urobili zle, teda že ste minule oznámili kandidatúru len dva mesiace pred voľbami, čo bolo dosť neskoro.

Viete, roky bežia… Okrem toho ja viem, čo znamená byť v politike. Bol som v nej trinásť rokov, viem, ako môj život vyzeral, a už nechcem takto žiť. Ešte pred piatimi rokmi som si povedal, že obetujem kus svojho života. Ale teraz už nie.

Úprimne povedané, myslela som si, že ho obetuje Andrej Kiska. Prečo už nekandiduje? Má pocit, že čo sľúbil, už splnil?

Neviem, ja zaňho odpovedať nebudem. Jeho rozhodnutie byť prezidentom asi nakoniec nebolo to, čo si myslel, že chce. Ale viac k tomu nedokážem povedať.

Bol pre vás dobrý prezident? Antizemanovská časť českých voličov vám Kisku závidí…

Ako prezident má primálo ústavných právomocí, aby mohol reálne ovplyvniť väčšinu vecí. Po druhé, viete, je niekoľko situácií, v ktorých prezident môže byť veľmi rozhodujúci a dôležitý. A takou situáciou bola tragická udalosť vlani na jar…

Vražda Jána Kuciaka a následné demonštrácie.

Nie je to osobne proti nemu, ja s ním nemám problém. Ale tak, ako spoznáte v krízovej situácii dobrého vodiča, spoznáte v krízovej situácii aj dobrého prezidenta. To bola veľmi vážna vec a mal ju vyriešiť inak.

Sklamal vás tým, že mu stačila výmena premiéra Fica a ministra vnútra Kaliňáka? Že sa novým predsedom vlády stal Pellegrini a to bolo všetko?

Áno. A nazval to zásadnou a rozsiahlou rekonštrukciou vlády. Pritom to bola len výmena bábok. Zo dňa na deň súhlasil s ponukou, s ktorou súhlasiť nemusel. Jeho tím to ospravedlňoval tým, že to bolo v súlade s ústavou. Ale v súlade s ústavou by bolo aj chvíľu počkať.

Načo?

Nechať ich, aby… Asi takto: malo to viesť k predčasným voľbám. Jednoznačne. Vyše stotisíc ľudí na ulici… Tí chceli zásadnú zmenu. Chceli výmenu vlády. Dosť bolo Fica, to bolo hlavné heslo. A bol to smutný kompromis.

Aby som to správne pochopila, bol pre vás Andrej Kiska len dobrý marketingový produkt?

To ste povedali vy a nie ste ďaleko od pravdy. Bohužiaľ, to je môj názor. Pred rokom a pol ste sa ma pýtali, prečo nie je možné s ním urobiť na kameru rozhovor. No pretože by mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie