Denník N

Volebné lístky vytlačia skôr, Čaputová prišla o desať dní, keď mohla znížiť Mistríkov náskok

Hlasovacie lístky na prezidentské voľby sa budú tlačiť skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Ministerstvo vnútra to vysvetľuje blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu.

Prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová sa dostáva do nepríjemnej situácie. Na rozhodnutie, či sa vzdá v prospech kandidáta Roberta Mistríka alebo zotrvá v kampani až do konca, bude mať o desať dní menej, než sa pôvodne čakalo.

Ministerstvo vnútra dnes oficiálne oznámilo termín, kedy sa budú tlačiť hlasovacie lístky na prezidentské voľby. Namiesto očakávaného 25. februára to bude 15. februára.

Čaputová a Mistrík sa pred časom dohodli, že ešte pred prvým kolom prezidentských volieb podporí preferenčne slabší kandidát silnejšieho.

Ak by sa jeden z nich vzdal po tomto termíne, jeho meno bude na hlasovacích lístkoch, čo môže spôsobiť problémy. Niektorí voliči by ho totiž aj napriek tomu, že sa vzdal, mohli voliť. Preto aj Čaputová povedala, že to, či sa vzdá, povie do termínu tlačenia lístkov.

Rozhodne nový prieskum, Mistrík zatiaľ jasne vedie

V jedinom prieskume, kde už bol aj kandidát Smeru Maroš Šefčovič, vyšla ako slabšia kandidátka Zuzana Čaputová.

Mistrík mal v prieskume agentúry Focus rovnako ako kandidát Smeru Maroš Šefčovič 16,5 percenta. Na treťom mieste bol sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin s 11,7 percentami, nasledoval predseda Mostu-Híd Béla Bugár s 10,1 a na piatom mieste bola Zuzana Čaputová s deviatimi percentami.

Tento prieskum však nemusí byť rozhodujúci, do 15. februára bude zverejnený minimálne jeden ďalší prieskum od agentúry AKO. Aj politické strany si môžu nechať urobiť vlastné prieskumy.

Do tlačenia lístkov však Čaputová nebude mať priestor v žiadnej veľkej televíznej debate. Na Markíze bude dovtedy diskusia s prvými štyrmi kandidátmi podľa prieskumu Focus – Šefčovičom, Mistríkom, Harabinom a Bugárom. RTVS s predstavovaním kandidátov začne až po 18. februári.

Čaputová dnes jasne nehovorí, či v prospech Mistríka 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie