Denník N

Marián Leško o NKÚ: Nový predseda, starý model

Ján Jasovský u exprezidenta Ivana Gašparoviča. Foto – TASR
Ján Jasovský u exprezidenta Ivana Gašparoviča. Foto – TASR

NKÚ je de iure dôležitý a mocný orgán. De facto je to bezvýznamný úrad, ktorý je iba do počtu.

Autor je analytik Nadácie Zastavme korupciu

Najvyšší kontrolný úrad prešiel za viac ako dve desaťročia dvoma protikladnými procesmi – ústavne a zákonne sa jeho význam veľmi posilnil, ale fakticky sa z neho stal bezvýznamný orgán.

Ústava republiky v roku 1992 pôsobenie úradu definovala jedinou vetou. Novelizovaný základný zákon štátu v roku 2001 už na to potreboval jedenásť samostatných zarážok. NKÚ má dnes právo (a povinnosť) kompletne kontrolovať hospodárenie s verejnými zdrojmi – pod jeho „jurisdikciu“ patria najdôležitejšie orgány a inštitúcie štátu. De iure teda ide o dôležitý a mocný orgán. De facto je to bezvýznamný úrad, ktorý je iba do počtu. Túto premenu silného orgánu na bezvýznamný zabezpečil predseda NKÚ.

Ján Jasovský od februára 2005 dbal na to, aby si úrad plnil povinnosti tak, že s ním boli spokojní predovšetkým politici všetkých vládnych garnitúr. Pod jeho vedením NKÚ ničomu nepomohol a nikomu neuškodil. To bol aj hlavný dôvod, pre ktorý predseda Jasovský vo svojej funkcii tri a štvrť roka presluhoval.

Dnešná voľba nového predsedu zabezpečila, že Jasovského model zostane aj naďalej zachovaný. Šéfom NKÚ sa stal Karol Mitrík, kandidát predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša. Stal sa ním preto, lebo sa „osvedčil“ ako riaditeľ Slovenskej informačnej služby, a to až tak, že v roku 2013 si ho predseda vládnej strany a premiér výslovne ako kandidáta na náčelníka NKÚ objednal. Pavol Frešo zrealizoval objednávku Roberta Fica, čím zasadil ďalší smrteľný úder svojej strane.

Nástup 68-ročného Karola Mitríka do funkcie znamená, že NKÚ bude aj naďalej úradom, ale nie najvyšším a už vôbec nie kontrolným. Čo je dobrá správa iba pre tých, pre ktorých je akákoľvek kontrola neprijateľná.

Video: Freša opozícia označila za bieleho koňa oligarchov (Autor: Martina Pažitková)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa NKÚ

Komentáre

Teraz najčítanejšie