Denník N

Smer vyhral, Mitrík bude lepší riaditeľ ako Jasovský

NKÚ je v takom stave, že akýkoľvek pohyb bude vyzerať ako vítaná reforma.

Karol Mitrík má mnoho predpokladov byť lepším šéfom NKÚ ako Ján Jasovský. Aby to bolo lepšie ako dnes, stačilo by totiž už aj to, ak by sa o NKÚ prestalo hovoriť ako o obchodnom dome, kde si možno kúpiť kontrolu u politického konkurenta alebo naopak nechať výsledky kontrol hlboko v šuflíku.

Ján Jasovský patrí ku generácii biznismenov z éry HZDS, ktorí sa na rozdiel napríklad od Jozefa Brhela či Ivana Kmotríka nenalepili priamo na Smer, no aj tak si našli v novej ére solídne živobytie. O tom, či navonok nevýrazný Jasovský Smeru v zásade vyhovoval, škoda diskutovať. Stačí pripomenúť, že ho vo funkcii, ktorá umožňuje pracovať s detailmi informácií o fungovaní úradov, nechali nadsluhovať tri roky.

Optimizmus, že Mitrík bude lepší šéf, však nepramení len z toho, kam doviedol úrad Jasovský.

Video: Frešo: Je to hlúposť, nebudem na kandidátke Smeru (Autor: Martina Pažitková)

Mitrík vie, že mu stačí málo na to, aby povesť úradu vylepšil a neodišiel tak na penziu s povesťou prostitútky, ktorú mu teraz vyrábajú Fico a Frešo. Lebo aj prostiútky chcú odísť do penzie s tým, že za nimi vidno aspoň niečo viac ako uspokojenie konkrétnych pánov.

Mitríkovi stačí, aby začal zvolávať tlačovky, aby sem-tam iniciatívne informoval o výsledkoch NKÚ, aby jeho úrad aspoň párkrát za rok začal kontrolu v kauze, o ktorej sa hovorí – a bude za dobrého.

Rozdiel medzi ním a človekom, ktorý by kompletne zmenil úrad, vyčistil ho od biznisu, politiky a alibizmu, bude potom málokoho zaujímať.

Smer urobil zvolením Mitríka za šéfa NKÚ zo svojho pohľadu rozumnú vec. Fico chce štát kontrolovať, no nechce, aby jeho ľudia boli pre neschopnosť a nečestnosť úplne na hanbu.

Starého pána Gašparoviča prinútil porušiť zákony, aby za generálneho prokurátora nebol zvolený Jozef Čentéš, a namiesto neho nechal Fico zvoliť svojho sympatického spolužiaka Čižnára.

Keďže toho porovnávajú s koncom Trnkovej éry, výsledok smeráckej voľby prokurátora sa potom javí ako prežiteľný. Analogicky to dopadne s Mitríkom – lebo horšie už bolo.

A Smer pôjde ďalej. Čoskoro sa skončí funkčné obdobie člena Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Michala Horvátha. Ak sa namiesto neho do trojčlenného orgánu dostane po Ivanovi Šramkovi druhý muž ochotný počúvať potrebu kompromisov, aj tento projekt nezávislej kontroly vlády bude fungovať len tak akože.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa NKÚ

Komentáre

Teraz najčítanejšie