Denník N

Čo chce Putin?

Portrét ruského prezidenta Vladimira Putina z nábojníc, ktoré sa našli na Donbase. Foto - TASR/AP
Portrét ruského prezidenta Vladimira Putina z nábojníc, ktoré sa našli na Donbase. Foto – TASR/AP

Ruský líder vychoval generáciu miniklonov, ktorá môže udržať putinizmus aj po jeho odchode.

V deväťdesiatych rokoch, keď sme sa na Rusko pozerali skôr ako na exotickú epizódku než na geopoliticky prízrak, bol Mark Galeotti jedným z hŕstky západných expertov, ktorí sa sústreďovali aj na odvrátenú stranu postsovietskeho sveta. Najprv na britskej Keele University a potom na Newyorskej univerzite vyučoval neobvyklé postgraduálne predmety o ruskej špionáži a organizovanom zločine, čo je, ako by povedal cynik, často tá istá vec.

Tieto roky otvorenosti, naivity a spokojnosti už máme za sebou. Záujem o Rusko je opäť veľký a s politológom, ktorý momentálne pôsobí na Royal United Services Institute v Londýne, sa radia firmy aj vlády.

Žiadny génius

Ale Galeotti sa o svoje myšlienky nedelí len s nimi. Na menej ako 150 jadrných stranách svojej novej knihy We Need to Talk About Putin: How the West Gets Him Wrong načrtáva strašidelný, ale presvedčivý obraz vládcu Kremľa a politického systému, ktorému tento človek dominuje. Kladie si pritom tri otázky: Ako vyzerá skutočný Vladimir Putin? Čo chce? A čo urobí najbližšie?

Kedysi bol autor knihy považovaný za jastraba, no dnes predstavuje skôr opatrný hlas. Tón väčšiny komentárov o Rusku, ktorými sa zaoberá, považuje za zjednodušujúci a občas za absurdne alarmujúci, čomu napomáhajú „klišé a karikatúry“ a „humbug a hystéria“.

Putin, ktorý je nespochybniteľným vládcom Ruska už dvadsať rokov, je údajne geopolitickým géniom, hlavou mafiánskeho štátu, subjektom kultu osobnosti a apoštolom novej formy etno-nacionalistickej ideológie s mystickými presahmi a globálnym dosahom. Systém, ktorý vedie, je údajne imperialistický, vražedný, kleptokratický a bezhlavý. Je jasné, že nie všetko môže byť pravda alebo aspoň nie všetko môže byť rovnako pravdivé.

Galeotti sa najprv zameral na predstavu, že keďže sú Rusi dobrí šachisti, Putin je veľmajster stratégie. Lenže táto predstava má od pravdy ďaleko.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie