Denník N

Samsungové inovácie, ktoré ovplyvnili trh mobilných zariadení

Napriek tomu, že posúvajú vývoj vpred, inováciám sa väčšinou neverí. Bolo to aj v prípade Samsungu.

Súčasnosť nám ukazuje, že implementácia inovácií, aj keď boli spojené s rizikom, a tzv. cesta proti prúdu, boli pre Samsung správnym rozhodnutím. Za posledných dvadsať rokov totiž výrazne zmenili mobilný trh a jeho smerovanie. Do povedomia sa rýchlo dostali najmä zakrivené Super AMOLED displeje, dotykové pero S Pen s všestranným využitím a mobilná virtuálna realita v podaní okuliarov Gear VR.

Nastala doba veľkých displejov

Samsung už pred ôsmimi rokmi vystihol trend, ku ktorému sa pridali aj ďalší výrobcovia. V roku 2011 predstavil prvú generáciu Galaxy Note. Smartfón prišiel na trh v dobe, kedy dominovali displeje s uhlopriečkami okolo štyroch palcov. Super AMOLED displej s uhlopriečkou 5,3“ médiá a odborníci spochybňovali pre jeho veľkosť. Telefón hodnotili ako prerastený smartfón, alebo ako menší tablet.

Odštartoval tak však éru zväčšovania uhlopriečok mobilných displejov, ktorá ovplyvnila zmýšľanie užívateľov. Spomínaný 5,3“ displej je dnes vnímaný skôr ako menší, bežná uhlopriečka displeja sa presunula viac k šiestim palcom. Telefóny s väčšími uhlopriečkami sú už skôr pravidlom.

Dotykové perá Stylus v mobile

Pri starších smartfónoch s rezistívnymi displejmi bolo pri dotyku potrebné výrazne tlačiť. Displeje boli malé a dotyky prstami boli nepresné. Samsung preto prišiel s dotykovými perami s tenkými hrotmi, ktoré poskytovali presnejšiu navigáciu v telefóne. Samsung pero v roku 2011 Stylus oživil pri Galaxy Note a z pera S Pen sa stala kľúčová funkcia.

Stylus bol pôvodne určený pre bežné ovládanie telefónu, náčrt poznámok alebo kreslenie. U najnovšieho Galaxy Note 9 však už vie napr. prepínať medzi snímkami v PowerPointovej prezentácii alebo poslúži ako diaľková spúšť. Ak sa hovorí o dotykovom pere v mobile, ľudia si ho automaticky spoja s označením ikonického radu Galaxy Note.

Super AMOLED displeje – stačí jeden pohľad a je zrejmé, že ide o Samsung

To, čo na začiatku vyzeralo ako experiment, je dnes vnímané ako dizajnový a funkčný prvok prémiových smartfónov. Prvý zakrivený displej sa objavil koncom roka 2014 na Galaxy Note Edge, vtedy bola zakrivená len jedna hrana. Od radu Galaxy S8 následne Samsung prešiel na dvakrát zakrivené Super AMOLED panely. Ľahkým potiahnutím do stredu displeja sa na jeho okrajoch zobrazujú tzv. panely na okraji s rôznou možnosťou využitia. Farebné hrany vedia nahradiť bežné oznámenia v okne, napr. pri prichádzajúcom volaní alebo potvrdení o doručení sa okraje farebne rozžiaria. Zakrivené hrany umožňujú istejšie držanie telefónu v ruke.

Zakrivený displej je aj dizajnovým prvkom – vyzerá, akoby bol nekonečný. Preto aj názov Infinity, t. j. Nekonečný.

Mobilná virtuálna realita – doba pred okuliarmi Gear VR a po nich

Okuliare Gear VR sú synonymom pre mobilnú virtuálnu realitu, prišli v čase, kedy sa dal smartfón pre vstup do virtuálnej reality maximálne vložiť do kartónového Google Cardboardu. Gear VR ako prvé na trhu priniesli najväčší počet aplikácií a hier určených pre mobilnú virtuálnu realitu, ako aj optimalizáciu pre podporované smartfóny značky Samsung Galaxy.

Ďalšie modely okuliarov boli postupne vybavené prídavným vetráčikom, odľahčené a doplnené o podporu samostatného ovládača VR Controller.

Galaxy Gear – hodinky ktoré položili základy inteligentných hodiniek

Galaxy Gear boli predĺženou rukou smartfónu, ale zároveň dokázali fungovať aj samostatne. V dobe ich uvedenia išlo o najsofistikovanejšie hodinky na trhu.

Vďaka mikrofónu a reproduktoru bolo možné zo zápästia realizovať hovory, v remienku bol umiestnený 1,9 Mpx fotoaparát. Samotný 1,6“ displej typu Super AMOLED ponúkal rozlíšenie 320 × 320 pixelov, vnútorná pamäť hodiniek mala kapacitu 4 GB. Ďalší nástupcovia unikátnych hodiniek už fungujú na vlastnom operačnom systéme Samsungu – Tizen.

Rozsiahlymi inováciami si však prešiel aj rad Samsung Galaxy S. Akými, si môžete pozrieť vo videu:

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Technológie

Slovensko

Teraz najčítanejšie