Denník N

Hamšík definitívne prestúpil do Číny. Ľudia v Neapole plakali, keď sa o tom dozvedeli

Foto – AP
Foto – AP

O záujme čínskych klubov o Hamšíka sa hovorilo už v minulosti, no vtedy sa to ešte nebralo veľmi vážne. Teraz sa však jeho prestup definitívne potvrdil. Prestúpiť mohol už minulú stredu, ale Neapol nakoniec rokovania prerušil pre nedorozumenie o spôsobe platby čínskym klubom Ta-lien I-fang.

Ten sa vraj snažil prestupovú sumu 20 miliónov eur rozdeliť na splátky, prípadne transfer realizovať formou hosťovania s neskôr povinným využitím opcie na trvalý prestup. Neapol najprv dostane päť miliónov eur, zvyšok do roka.

Hamšík je hráčom Ta-lienu od stredy večera 20.30 h SEČ, uviedol právnik neapolského klubu Mattia Grassani pre taliansku rozhlasovú stanicu Radio Kiss Kiss. Hamšík, ktorý je v súčasnosti vo svojom rodisku Banskej Bystrici, pricestuje do Číny v piatok.

Hoci sa Hamšík začiatkom týždňa v Taliansku už rozlúčil so spoluhráčmi, Neapol nakoniec na oficiálnej stránke vydal vyhlásenie, v ktorom hovoril o tom, že zostáva.

Na základe toho sa predpokladalo, že Hamšíkov prestup do Číny sa úplne zruší, prípadne odsunie až do konca prestupového obdobia v Číne, ktoré trvá do konca februára. V piatok ráno však už Hamšík bol v Madride na zdravotnej prehliadke a prestup sa sfinalizoval v stredu večer.

V Neapole skončil po skvelých dvanástich rokoch, počas ktorých sa vypracoval z talentovaného záložníka na jedného z najlepších na kontinente. Rozlúčil sa v domácom zápase so Sampdoriou Janov.

Pätnásť minút pred koncom ho vystriedal Amadou Diawara, Hamšík odovzdal kapitánsku pásku Lorenzovi Insignemu a tribúna Curva B, na ktorej sú počas zápasov ultras Neapola, mu začala hneď tlieskať. Hamšík dvakrát buchol po znaku Neapola na drese a legendárny tréner Carlo Ancelotti mu potriasol rukou.

Ancelotti po zápase pre Sky Italia povedal, že v klube „nič neskrývajú“ a Hamšíkovi musia „dať to, čo chce“.

Majiteľ Neapola Aurelio De Laurentiis pred novinármi hovoril: „Hamšíkovi som už povedal, že toto je jeho domov a vždy ho radi privítame späť, ak sa niekedy bude chcieť vrátiť. Je krásnou časťou našej histórie, kúpil si aj dom v Castel Volturno. Povedal som mu aj to, že svoju úlohu si tu už splnil. Je bezchybný.“

Odmietal ponuky veľkoklubov

Hamšík odchádza ako jedna z najväčších hviezd talianskej Serie A za posledné roky. V Neapole zostal, aj keď sa každý rok hovorilo o záujme tých najväčších klubov – napríklad Manchestru United, Realu Madrid, Bayernu Mníchov, Chelsea a ďalších.

Špekulácie o jeho odchode z juhu Talianska sa vystupňovali počas Eura 2016. Vtedajší reprezentačný tréner Ján Kozák po zápase s Ruskom, keď Hamšík podal jeden z najlepších výkonov svojej kariéry pri víťazstve 2:1, na tlačovej konferencii povedal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie