Denník N

Robí si vaše dieťa úlohy na poslednú chvílu? Možno len nevie, ako začať

Ilustračné foto - Flickr.com/R. Nial Bradshaw
Ilustračné foto – Flickr.com/R. Nial Bradshaw

O desať rokov bude úplne jedno, aké známky z dejepisu malo vaše dieťa v siedmej triede, omnoho dôležitejší je váš vzájomný vzťah, pripomína odborníčka na detskú prokrastináciu.

Píše Adrienne Wichard-Eddsová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Nedávno som dostala od dcérinej učiteľky e-mail, že sa zapojila do projektu, ktorý má odovzdať o tri týždne. Na začiatku som sa preto dcéry spýtala, čo môžem urobiť pre to, aby som jej s úlohou pomohla (Nakúpiť pomôcky? Odviezť ju do knižnice?), no ona ma zakaždým odbila.

Priebežne som ju kontrolovala, uisťovala sa, či to má pod kontrolou, a napokon si hrýzla do jazyka, keď sa do projektu púšťala o deviatej večer deň pred odovzdaním.

Znie vám tento príbeh povedome? Zažívate so svojimi deťmi niečo podobné? Možno sa vám uľaví, keď si prečítate, čo na to vraví Ann Dolinová, autorka knihy Prekonajme prokrastináciu.

„Keď naše deti bojujú s prokrastináciou alebo so zlými študijnými návykmi, môžeme to považovať za problém ich charakteru,“ vraví spisovateľka a bývalá učiteľka. „No zvyčajne je za tým skôr to, že výkonné funkcie ich mozgu nie sú ešte celkom vyvinuté.“

Trápenie musí mať dôvod

Rodičia za Dolinovou často prichádzajú so sťažnosťami typu: „Moje mimoriadne bystré dieťa školou iba prechádza, neučí sa, dostáva priemerné známky, no ja viem, že má na viac.“

„Keď sa deti trápia v škole, musí to mať nejaký dôvod. Nie je to tým, že nemajú motiváciu, uspieť chce predsa každý. Mali by sme čím skôr zistiť, odkiaľ sa tá prokrastinácia berie, ak im chceme pomôcť prekonať ju,“ vraví Dolinová.

Aby lepšie pochopila toto správanie, identifikovala tri hlavné kategórie prokrastinátorov:

1. Bystrí, no chaotickí študenti, ktorí sú schopní a šikovní, no nechajú sa ľahko rozptýliť – najmä keď ide o plánovanie a premýšľanie o budúcnosti. Tieto deti zvyčajne nevedia, ako sa pustiť do práce, pretože si zadanie úlohy nezapísali a materiály nevedia nájsť.

2. Ementálové deti, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie