Denník N

Ako sa Harabin vďaka Mečiarovi stal ministrom (ukážka z knihy)

Mečiar a Harabin. Foto N – Peter Kováč.
Mečiar a Harabin. Foto N – Peter Kováč.

Štefan Harabin dostal od predsedu HZDS Vladimíra Mečiara voľnú ruku. Len raz od neho chcel, aby odvolal predsedu košického krajského súdu Imricha Volkaia. „Bolo to asi prvýkrát, keď bolo počuť, že na Mečiara niekto kričí,“ spomína jeden z Harabinových blízkych spolupracovníkov. Ani Mečiar nemohol na jeho spolužiaka siahnuť.

Text je súčasťou knihy Harabin,
ktorú napísali Veronika Prušová a Marián Leško

Výsledky júnových parlamentných volieb ešte neboli ani známe a už sa medzi sudcami začalo šíriť, že novým ministrom spravodlivosti bude Štefan Harabin. Ťažko povedať, ako to vzniklo, lebo po voľbách nebolo jasné, ako bude vyzerať vládna koalícia, nieto ešte, ako bude vyzerať vláda. Každopádne však platilo, že strach z Harabina bol veľký.

„Normálne ma z toho zalialo. Bolo jasné, že ak sa to potvrdí a on sa stane ministrom, bude koniec,“ spomína niekdajší predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici Ľudovít Bradáč. On patril k proreformným sudcom. No bolo veľa takých sudcov, ktorí ministra Daniela Lipšica nemohli vystáť. Možný príchod Harabina ich preto potešil. Bol zárukou toho, že reformy naštartované Lipšicom a ešte aj jeho predchodcom Čarnogurským sa skončia.

„Pán Harabin, volám, pretože vás potrebujem vo vláde,“ zatelefonoval vraj predseda HZDS Vladimír Mečiar začiatkom leta 2006 budúcemu ministrovi. Zastihol ho na petržalskom Draždiaku, kde bol s dcérami a manželkou. Vraj to bol strohý telefonát. Mečiar povedal Harabinovi len toľko, že ho na nasledujúci deň pozýva na osobné stretnutie. Harabin nedostal ani možnosť zareagovať. Keď sa k telefonátu priznal manželke, tá ho údajne od vstupu do vlády odhovárala. Bolo to zbytočné.

Prečo si líder HZDS vybral rezort spravodlivosti? A prečo oslovil Harabina? Je možné, že cez neho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie