Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O mylnej predstave, že prístup k elektrine automaticky zvýši životnú úroveň

Prvú fotovoltickú elektráreň na Slovensku, ktorej polohovacie jednotky presne kopírujú pohyb Slnka, otvorili 12. augusta 2010 v Dolnom Bare pri Dunajskej Strede. Foto – TASR
Prvú fotovoltickú elektráreň na Slovensku, ktorej polohovacie jednotky presne kopírujú pohyb Slnka, otvorili 12. augusta 2010 v Dolnom Bare pri Dunajskej Strede. Foto – TASR

Niektoré pravdy považujeme za také samozrejmé, že sa ani nepokúšame overovať ich v praxi. Napríklad pravda o tom, že prístup k elektrine zlepšuje ľuďom život a zvyšuje civilizačnú úroveň.

Týždenník The Economist v článku o tom, ako žijú ľudia v Afrike, ktorí získali prístup k elektrine, však túto pravdu zaujímavým spôsobom spochybňuje.

Začína sa reportážou o Drocelle Yandereyovej, ktorá má malú farmu v hornatej Rwande. Postavila si nový dom a v tom starom chová sliepky. Zvýšili jej ešte peniaze aj na nákup malého solárneho panela, ktorý je na streche a napája batériu, vďaka ktorej v dome svietia tri LED lampy, hrá rádio a Drocella si ešte môže nabiť aj prenosnú lampu a mobil. Vďaka svetlu sa môžu jej deti dlhšie učiť do školy. Susedia v dedine jej závidia, lebo peniaze na solárny panel nemajú.

Vlády krajín v Afrike alebo v Ázii, najmä v Indii a Bangladéši, majú štátne programy na zavádzanie elektriny do domácnosti. Buď priamo rozvodom z elektrární, alebo stavbou malých miestnych zdrojov, či podporou solárnych panelov na strechách domov. Všetky tieto programy sú veľmi drahé, ale vlády sú presvedčené, že vďaka elektrine sa miliónom ľudí podarí vystúpiť z bludného kruhu extrémnej chudoby a v konečnom dôsledku pomôžu ekonomike štátu natoľko, že investície sa vrátia. Ukazuje sa však, že v tejto fáze ani prístup k elektrine nijako dramaticky nepomáha zlepšovať životnú úroveň ľudí.

Štúdia z Rwandy ukázala, že ľudia, ktorí dostali solárne panely, strávili síce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie