Denník N

Frešo neponúka ani minulosť, ani odbornosť, ani opozičnosť

Predseda SDKÚ v lepšom prípade splnil úlohu užitočného idiota, v horšom vedel, čo robí.

[poll id=“103″]

Toto je môj štýl práce, že chcem mať zhodu. Viem, čo robím, viem, ako chcem, aby SDKÚ-DS od tejto sekundy fungovala – povedal 19. mája 2012 Pavol Frešo po tom, čo ho výrazná väčšina delegátov straníckeho kongresu zvolila do čela strany.

Tretie výročie vo funkcii Frešo oslávil veľkolepou zhodou s poslancami Smeru a keď v strane zostane už len on sám, SDKÚ bude nepochybne fungovať ešte lepšie. Možno to Frešo považuje za úspech, ale jeho pôsobenie na čele kedysi najsilnejšej pravicovej strany je katastrofálne.

Parlamentné kluby sa v Národnej rade pravidelne rozpadajú už dvadsaťpäť rokov, ale poldruha roka trvajúci odchod poslancov z klubu SDKÚ asi nemá obdobu: z pôvodne jedenástich poslancov stranu v parlamente zastupujú už len dvaja a aj Frešov najvernejší Kaník je jednou nohou vonku. Oveľa menej viditeľnejší, ale pre budúcnosť strany a jej podporu je dôležitý aj rozpad miestnych organizácií, odchod straníckych mládežníkov či odchody regionálnych politikov, ktoré vedenie márne prekrýva rečami o konsolidácii.

Nech už bol Dzurindov príspevok k pádu dôveryhodnosti strany v posledných rokoch jeho predsedníctva akokoľvek veľký, Frešo nemôže poukázať ani na reformnú minulosť, ani na odbornosť, ktorá ju strane umožnila, ani na opozičnosť, ktorá je po voľbe Mitríka virtuálna rovnako ako šance v budúcich voľbách.

Kým fungovanie NKÚ je zásuhou doterajšieho predsedu pre verejnosť záhadou, zvolenie jeho nového šéfa je čitateľné veľmi ľahko: Smer nehlasoval za opozičného, ale za Frešovho kandidáta. Predseda SDKÚ si to v lepšom prípade neuvedomuje a jednoducho splnil úlohu užitočného idiota Smeru, v horšom prípade vedel, čo robí. Nech je, ako chce, k neschopnosti zreformovať či aspoň stabilizovať stranu pribudne aj podozrenie, že Frešova strana môže byť jedným z bielych koní Smeru. Až takýto úder od vlastného predsedu si tá značka hádam nezaslúžila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie