Denník N

V českom seriáli Most! hrá transsexuálku: Je to malér, že na čele štátu máme rasistov

Erika Stárková. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Erika Stárková. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Róm, transsexuálka a „nahnevaný biely Čech“ sú traja hlavní hrdinovia nového seriálu Českej televízie Most!, ktorý sa odohráva v rovnomennom baníckom meste. Sleduje ho poldruha milióna divákov, má samé skvelé recenzie a môžete si ho pozrieť aj na YouTube. Erika Stárková, ktorá hrá transsexuálku Dášu, poskytla rozhovor českému Deníku N.

Prvé, čo ste mi povedali pri žiadosti o rozhovor, bola otázka, či to nie je do Babišových médií. Trápi vás súčasná politika?

Nijako zvlášť ju nesledujem. Nechcem sa ňou zaoberať, sú podstatnejšie veci. Samozrejme nesúhlasím s tým, čo sa teraz v politike deje, a jediné, ako s tým ja môžem bojovať, je, že sa na tom nebudem zúčastňovať. To pre mňa znamená potrebné nedávať rozhovory do novín, ktoré patria pod Mafru (vydavateľstvo, ktoré patrí do zvereneckého fondu Andreja Babiša a vydáva napríklad MF Dnes a Lidové noviny – pozn. red.).

Čo konkrétne vám prekáža? Premiér a prezident?

Naozaj sa snažím o týchto dvoch ľuďoch nič nečítať a nevedieť, pretože si myslím, že to nemá zmysel. Nikam sa to neposúva a človek sa zbytočne dostáva do nejakej frustrácie a negácie. Títo dvaja páni sa rozhodli ísť cestou temna, ja idem cestou svetla. Takže ma nezaujímajú. Samozrejme mi prekáža, kto je na čele našej republiky, je to obrovská hanba. Aj celosvetovo. Keď pri dôležitých svetových udalostiach našu republiku reprezentuje človek, ktorý je opitý… Nesúhlasím s tým, nepáči sa mi to, príde mi to absurdné.

Nie je potom pre vás ešte absurdnejšie, že tam sú, pretože to tak voliči chcú? Keď ste zmienili cestu temna, znamená to pre vás, že sa ňou vydala väčšia časť spoločnosti?

Myslím si, že to tak je, ale tí ľudia o tom mnohokrát ani nevedia. Oni idú len ako stádo a nezaujímajú sa. Idú tou najjednoduchšou cestou, ktorá sa im ponúka. Viete, ja pochádzam z Vysočiny, zo Žďáru nad Sázavou, kde má chalupu ten pán, čo šéfuje tejto krajine. Keď som išla voliť, tak väčšina tej staršej populácie sa naozaj chytá na sľuby „zlacním vám lieky a študentom prispejem na štúdium“. Toto im stačí. Ale nie je to nič proti nim, je to ich slobodná voľba, a ak oni to cítia tak, že tento človek ich má viesť, je to pre nich samozrejme v poriadku. Neodsudzujem to.

Takže im nejde o budúcnosť?

Určite nie. Riešia len tu a teraz. Ale opakujem, nechcem to súdiť. Žijeme v demokratickom štáte a každý si môže voliť, koho chce. To, že ja s tým nesúhlasím, je moja vec. A jediné, čo s tým môžem robiť, je, že sa na tom nebudem zúčastňovať. Nesúhlasím s premiérom? No tak nedám rozhovor jeho novinám. A že tých ponúk bolo pomerne dosť…

O seriáli Most! som sa rozprávala aj s režisérom Janom Prušinovským. Veľmi sa mu nechcelo púšťať do témy, ako môže seriál posunúť rómsku otázku a nakoľko môže pomôcť mestám, ako je Most.

Keď som prešla kastingom a mali sme prvé čítanie, stretla som sa pri stole so Zdeňkom Godlom a s ďalšími Rómami. Oni vlastne nemajú veľmi radi, keď sa im hovorí Rómovia. To sme práve so Zdeňkom riešili.

Vidíte, a pritom server Romea zverejnil jeho ospravedlnenie za to, že v rozhovore pre iDnes použil výraz Cigáni miesto Rómovia. Ospravedlnil sa, že si nenaštudoval históriu a nevedel, že slovo Róm vzniklo ešte skôr ako Cigán.

Ja som teraz v Českej televízii tiež použila slovo Cigán. Pre mňa to nie je pejoratívne.

Je to krásne slovo.

Nádherné! Ale vrátim sa k tomu prvému čítaniu. Keď som tam tých Rómov videla, mala som radosť, fascinovalo ma, že budem so Zdeňkom hrať. Pri Prušinovskom som si naozaj prešla krstom, pretože som robila všetko intímne, čo len herečka môže. Bola som tam nahá, bozkávala som sa so

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie