Denník N

Bolo to ako vojna. Bitka policajtov s fanúšikmi Dunajskej Stredy, po ktorej sa zmenil zákon

Foto - archív tasr
Foto – archív tasr

Na sobotu sa chystá veľká sláva: DAC Dunajská Streda odohrá prvý zápas na dostavanom futbalovom štadióne MOL Aréna.

Prvým súperom bude Slovan Bratislava, s ktorým má v rámci Slovenska najväčšiu rivalitu. Dokazuje to napríklad aj toto video, v ktorom si DAC zo Slovana uťahuje. Lístky sa vypredali v priebehu jedného dňa.

Štadión má kapacitu 12 700 miest, Slovan požiadal o 620 lístkov do sektora hostí. Zápas je oficiálne označený za rizikový, slovanisti si tak musia lístky kúpiť na meno. Polícia avizuje, že v meste bude pripravený „dostatočný počet policajtov služby poriadkovej, dopravnej aj kriminálnej polície“. V Dunajskej Strede uzatvoria niekoľko ulíc v okolí štadióna.

Fanklub Slovanista organizuje autobusový výjazd, fanúšikovia sa však zrejme budú prepravovať aj vlakom.

Slávnostný výkop zápasu bude mať Katinka Hosszúová, maďarská plavkyňa, ktorá má tri zlaté olympijské medaily.

Ide o súboj prvého s druhým, Slovan má na DAC náskok osem bodov. Slovan odohrá prvý zápas na novom Národnom futbalovom štadióne na Tehelnom poli 3. marca proti Spartaku Trnava.

Takto vyzerá štadión v Dunajskej Strede:

Ako uprostred vojny

Súboje DAC so Slovanom patria v slovenskej najvyššej súťaži spolu so súbojmi Slovana s Trnavou k najvýbušnejším.

Najväčší konflikt sa odohral pred niečo viac ako desiatimi rokmi – 1. novembra 2008 na starom štadióne v Dunajskej Strede. Slovan vyhral nad nováčikom najvyššej súťaže 4:0, ale výsledok nie je podstatný.

Jedným z dôsledkov zápasu bola napríklad zmena slovenskej legislatívy či vyeskalovanie maďarsko-slovenských vzťahov dva roky po Hedvige Malinovej.

Zásah policajtov majú doteraz v živej pamäti fanúšikovia dunajskostredského futbalu, o čom svedčí aj článok „Pred desiatimi rokmi sa odohral brutálny útok policajtov na fanúšikov DAC Dunajskej Stredy“, ktorý visí na webe Maďari.sk. Ide o preklad článku z Új Szó, denníka pre maďarskú menšinu žijúcu na Slovensku.

Na štadióne bolo 6100 ľudí vrátane tisíc fanúšikov Slovana. Na pokoj dohliadalo okolo tisíc policajtov.

Policajti ešte pred zápasom zhabali fanúšikom rôzne zbrane, nože, mačety či drevené násady. Prehliadkami prešli viacerí ľudia na Slovensku aj v Maďarsku.

Slovanisti sa do Dunajskej Stredy presunuli vlakom z bratislavskej stanice Nové Mesto, okrem použitia pyrotechniky a skandovania protimaďarských hesiel neprišlo k žiadnym výtržnostiam. Na štadión prišli v sprievode policajtov.

„Dodnes si presne pamätám, koľko obrnených vozidiel bolo pri štadióne a všade obrovské množstvo kukláčov,“ povedal pre Új Szó Krisztián Németh, vtedy hráč DAC-u a dnes manažér MOL akadémie.

„Také niečo sme ešte nikdy predtým nevideli, akoby sme boli uprostred vojny. Bohužiaľ, na menovanom zápase nebolo dôležité to, čo sa dialo na trávniku, ale čo sa stalo na tribúnach.“

Slovanisti odspievali slovenskú hymnu, domáci fanúšikovia maďarskú a na tribúnach aj rozvinuli nielen vlajky súčasného Maďarska, ale aj vlajky zobrazujúce historické Uhorsko, ktorého súčasťou bolo aj územie dnešného Slovenska.

Foto – archív tasr
Na ihrisku vyhral Slovan 4:0. Foto – archív tasr

Previezol ho vrtuľník

V 17. minúte nastal moment, o ktorom doteraz nie je jasné, čo ho spustilo. Slovenská polícia tvrdila, že jej zákrok vyprovokovalo hádzanie kameňov na policajtov.

Maďarská strana (konkrétne informácie Hír TV, blízkej Viktorovi Orbánovi) tvrdila, že k potýčkam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie