Denník N

Čo ukázala voľba šéfa NKÚ – nový predseda sa ani neukázal

13.05.2015 BRATISLAVA:Kandidát na šéfa NKÚ Karol Mitrík ( foto Vladimír Šimíček / N)
13.05.2015 BRATISLAVA:Kandidát na šéfa NKÚ Karol Mitrík ( foto Vladimír Šimíček / N)

Novým predsedom Najvyššieho kontrolného úradu sa stal 68-ročný Karol Mitrík. Do funkcie ho zvolili poslanci Smeru s pomocou predsedu SDKÚ Pavla Freša, ktorý ho oficiálne nominoval.

Tajné hlasovanie o šéfovi najdôležitejšieho kontrolného orgánu v krajine bolo jednoznačné. I keď poslanci Smeru do poslednej chvíle naznačovali, že prijateľná je aj Henrieta Crkoňová, väčšina z nich hlasovala za Mitríka.

„Osemdesiatdva hlasov, takíto sme boli jednotní,“ chválila sa jedna z poslankýň Smeru Pavlovi Frešovi v rokovacej sále krátko po hlasovaní. Aké dôsledky táto tajná voľba mala?

NKÚ povedie človek, ktorý o to nestál

Presluhujúceho predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Jána Jasovského, posledného z lídrov zaniknutého Hnutia za demokratické Slovensko vo vysokej štátnej funkcii, nahradí človek, ktorý bude mať na konci funkčného obdobia 75 rokov. A vzhľadom na súčasné preferencie SDKÚ bude zrejme tak isto posledným z lídrov tejto strany na významnom poste.

Málo známy zakladajúci člen SDKÚ prekvapil už v roku 2010, keď sa stal kandidátom Ivety Radičovej na funkciu riaditeľa Slovenskej informačnej služby. V tom čase bol už štyri roky mimo parlamentu a venoval sa firme, ktorá predávala montované domy.

Do kancelárie predsedu NKÚ teraz prichádza zo svahov lyžiarskeho strediska Mlynky – Gugel, ktoré prevádzkoval. Keď Pavol Frešo vysvetľoval, ako k Mitríkovi dospel, odmietol, že by ho inšpiroval Robert Fico, ktorý Mitríka opozícii núkal už v apríli 2013. Vraj sa s Mitríkom o nominácii rozprával viackrát od roku 2012, no on doteraz o úrad záujem nemal. Zmenilo sa to až pred mesiacom. Nový šéf úradu to pred poslancami vysvetľoval tým, že doopatroval chorú svokru.

Napriek tomu, že sa zvolenie Mitríka čakalo, nádejný kandidát počas hlasovania v parlamente chýbal. Telefón nedvíhal a jeho súperka Henrieta Crkoňová mu pogratulovala na diaľku cez servis tlačovej agentúry.

Nezáujem o Gorilu neprekáža

Voľba ukázala aj to, že imidž človeka, ktorý nepomohol vyšetreniu kauzy Gorila zbavením mlčanlivosti agenta SIS Petra Holúbka, nie je prekážkou na ceste k vysokej štátnej funkcii. Mitríkovi neuškodilo ani to, že na súde robil alibi obžalovanému viceprimátorovi Košíc Eugenovi Čuňovi. A to tak nepresvedčivo, že súd jeho výpovedi neuveril.

Opoziční poslanci túto minulosť Mitríkovi posledných pár dní síce vyčítali, no faktom je, že o svedectve v prospech Čuňa vedeli už vtedy, keď ho ako súčasť Radičovej vlády zvolili za šéfa SIS. Daniel Lipšic, vtedajší minister vnútra, to na tlačovke obhajoval: riaditeľ tajnej služby je podľa neho človekom predsedu vlády a k tomu treba byť do istej miery lojálny.

Frešo pri Mitríkovej nominácii opakoval repliku o jeho vysokej odbornosti. Nový šéf NKÚ v skutočnosti žiadnu ucelenejšiu víziu o spravovaní úradu neponúkol. Jedinou výnimkou je verejné vypočutie pred parlamentným výborom pre rozpočet, kde Mitrík prišiel s predstavou úradu, ktorý bude „transparentný, priamočiary a výkonný“.

Medzi prvé kroky zaradil preskúmanie plánu kontrol či stretnutie s manažmentom a so zamestnancami.

Keď Fico chce, opozíciu rozbije

Hneď po voľbe sa opoziční lidri stretli na spoločnom brífingu, kde Ficovi pripomínali jeho výroky o tom, že Smer do čela NKÚ zvolí iba takého kandidáta, na ktorom sa opozícia zhodne. Dokonca aj zväčša umiernený predseda KDH Ján Figeľ vyhlásil, že si „premiér nakydal do vlastných úst“, keď vládna strana zvolila Mitríka, za ktorým stál iba Frešo.

Poslanci Smeru sa premiéra zastali. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž povedal, že politik má niekedy smolu, že sa jeho slová vyberajú z kontextu. Ešte originálnejšie vysvetlenie má poslankyňa Ľubica Rošková, podľa ktorej Mitríka nenavrhol len jeden opozičný poslanec, ale celá strana. Čisto fakticky má pravdu. Mitríkovu nomináciu odobrilo prezídium SDKÚ aj napriek protestom druhého z dvojice poslancov strany – Ľudovíta Kaníka.

Premiér voľbu šéfa NKÚ interpretoval ako dôkaz zlého stavu opozície. „Opäť sa ukázalo, že nie je schopná ani sa len zaktivizovať, prísť na hlasovanie a dať hlasy tomu, komu to podpísali,“ komentoval fakt, že opozičný kandidát Maroš Žilinka dostal 54 hlasov, kým nomináciu podpísalo 60 poslancov.

Aj keď pravicoví lídri tvrdili, že ich nikto nedokáže zomknúť tak ako Fico, skutočnosť je taká, že keď Smer chce, jednotu opozície naruší Fico, keď pripomína, že opozícia ponúkla troch kandidátov.

Poslanec Marián Kvasnička za svojou favoritkou Crkoňovou stál aj za cenu vylúčenia z poslaneckého klubu KDH. Nakoniec zbytočne, lebo uspel nominant Pavla Freša, ktorý ešte pred pár mesiacmi vyzýval svojich kolegov na vytvorenie nového spoločného zoskupenia po vzore Slovenskej demokratickej koalície z roku 1998.

SDKÚ má stále kam padnúť

„Preferencie SDKÚ odrážajú to, čo sa v SDKÚ posledné mesiace dialo,“ vysvetľoval Frešo najnovší prieskum Focusu, ktorý jeho strane prisúdil podporu 2,3 percenta voličov. „Teraz je čas, aby sme začali makať a do volieb dali verejnosti novú ponuku.“ Či je súčasťou makania už voľba NKÚ, nepovedal.

Frešo sa pre spojenectvo so Smerom, ku ktorému sa však nehlási a tvrdí, že nie je výsledkom žiadnej zákulisnej dohody, rozhádal so zvyškom opozície. „Naozaj okolo toho nemám nejaký zlý pocit,“ obhajoval sa.

Pre Igora Matoviča (OĽaNO) je bratislavský župan po tomto hlasovaní história a hviezda SDKÚ podľa neho definitívne zhasla. Daniel Lipšic z Novy Freša označil za bieleho koňa oligarchov a Ľubomír Galko (SaS) na otázku, ako bude vyzerať spolupráca s Frešom, odpovedal, že „štandardne, tak ako vyzerá spolupráca s akýmkoľvek iným poslancom Smeru“.

Freša čaká dohra aj v SDKÚ, kde proti nemu ostro vystúpil Ľudovít Kaník. Po zvolení Mitríka žiada stretnutie ústrednej rady strany, ktorá by sa mala Frešovým správaním zaoberať. „Mala by buď odobriť a pochváliť konanie Pavla Freša a prihlásiť sa k tomu, že SDKÚ je odteraz pomocná strana Smeru, alebo jednoznačne odmietnuť Frešov postup,“ povedal.

Či v prípade, že rada Frešovu taktiku schváli, mieni nasledovať deviatich poslaneckých kolegov, ktorí z SDKÚ od roku 2012 odišli, Kaník nepovedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa NKÚ

Slovensko

Teraz najčítanejšie