Denník N

Aká je budúcnosť chleba? Vedci sa rozhodli vyriešiť problémy s lepkom a so sacharidmi

Ilustračné foto - Flickr.com/Sales
Ilustračné foto – Flickr.com/Sales

Lepok zodpovedá za elasticitu chleba a dodáva mu jeho unikátnu štruktúru. Je to však zároveň proteín, ktorý celiatikom spôsobuje množstvo nepríjemných problémov. Aký teda bude chlieb, ktorý vedci zbavia lepku?

Či už máte chlieb radi, alebo nie, pre niektorých ľudí nie je konzumácia chleba otázkou chuti, ale zdravotných možností. Dnes už existujú diéty, ktoré sú postavené na tom, že sa vyhýbate sacharidom a lepku – či už dobrovoľne, alebo zo zdravotných dôvodov –, ktoré chlieb obsahuje.

Tento článok je určený najmä tomu druhému táboru – ľuďom, ktorí majú chlieb radi, no musia naň zabudnúť, pretože trpia celiakiou, sacharidy majú vplyv na ich cukrovku druhého stupňa alebo im pšenica spôsobuje nepríjemné gastrointestinálne problémy.

Na pomoc však prichádzajú veda a technológie. Vedci a potravinárske firmy sa pokúšajú vyvinúť chlieb bez vedľajších efektov alebo komponentov ovplyvňujúcich zdravie, a to použitím novovyvinutých enzýmov, nových ingrediencií a editovania génov.

Zlepšenie u dvoch tretín pacientov

Až 45 miliónov Američanov trpí syndrómom dráždivého čreva, ktorý sprevádzajú symptómy ako bolesti brucha, plynatosť či hnačka. Vedci sú presvedčení, že jedným z vinníkov tohto syndrómu sú jedlá bohaté na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie