Denník N

Finančná správa konečne zverejnila elektronické formuláre daňových priznaní pre živnostníkov

Foto – finančná správa
Foto – finančná správa

Daniari meškanie vysvetľujú testovaním legislatívnych zmien.

Finančná správa v stredu podvečer zverejnila na svojom webe už aj elektronické formuláre daňových priznaní pre daň z príjmov, ktoré podávajú živnostníci (typ B).

Finančná správa už skôr zverejnila elektronické formuláre daňových priznaní pre právnické osoby a zamestnancov. Živnostníci si však museli počkať do polovice februára. Daniari tvrdia, že prebiehalo testovanie legislatívnych zmien.

„Formulár si vzhľadom na dôkladné zapracovanie a otestovanie všetkých legislatívnych zmien vyžiadal najdlhší čas na zverejnenie. E-formuláre obsahujú riadkové a logické kontroly, a preto si vyžadujú dôkladné otestovanie,“ uviedla finančná správa.

Daniari meškajú s formulármi každý rok, no teraz je situácia ešte iná v tom, že živnostníci môžu s finančnou správou komunikovať už len elektronicky. Táto povinnosť platí pre všetky SZČO od júla minulého roka. Elektronicky musia podávať aj daňové priznania.

Aj keď finančná správa viackrát upozornila, že do zverejnenia formulárov bude akceptovať aj náhradné riešenie – vyplnenie vzoru tlačiva ako dokumentu a jeho podanie ako prílohy dokumentu, bolo to zbytočne komplikované.

„Je zrejmé, že takýto spôsob podania je menej komfortný a mohol spôsobovať daňovníkom problémy. Za vzniknuté komplikácie sa daňovníkom ospravedlňujeme,“ uviedla finančná správa.

Daňový poradca Roman Konrád tiež vraví, že meškanie elektronických formulárov mohlo spôsobiť niektorým živnostníkom problém, keď chceli žiadať o hypotéku alebo zobrať si lízing na auto. Banku alebo lízingovku zaujíma daňové priznanie za minulý rok.

Poslanec Jozef Mihál (Spolu) dáva najavo, že za meškaním elektronických formulárov vidí problém s informačným systémom daniarov. „Keď mal Mikloš problémy, nič iné sme nečítali ako to, že finančná správa kolabuje. Mikloša tu už nemáme, problémy na finančnej správe stále zostávajú napriek tomu, že presakujú informácie rádovo aj o stomiliónových informačných systémoch,“ povedal Mihál.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie