Denník N

Janckulík po vstupe do KDH: Hlina je tak primerane akčný

Igor Janckulík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Janckulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Orave patrí k najvplyvnejším autoritám, do parlamentu išiel za Sieť a stal sa vládnym splnomocnencom pre výstavbu rýchlostných ciest. V Sieti už dávno nie je, jeho projekty výstavby ciest skončili v koši. Igor Janckulík teraz vstúpil do KDH.

Prečo podľa vás parlament hlasuje o ústavných sudcoch až na poslednú chvíľu?

Vidím ako veľký problém, že to kompetentní nechali zájsť až sem. Bolo to kvôli kandidátovi Ficovi, pre ktorého sa takáto pre štát veľmi dôležitá vec rieši až teraz. Na prezidenta i na poslancov to vytvára veľký tlak. Ísť takto na hranu je veľmi nezodpovedné.

Bolo to len kvôli Ficovi?

Zrejme je tam aj nejaká iná hra. To, že sme to nechali zájsť do stavu, že sa naraz musí voliť tak veľa kandidátov, sa nedá veľmi ospravedlniť. Všetci sme vedeli, aká je situácia. Bol dostatočný čas sa na to pripraviť.

Podľa čoho ste sa rozhodovali pri voľbe?

Som nezaradený poslanec a všetko je na mne a mojej asistentke. Rozhodoval som sa len podľa vypočutia na ústavnoprávnom výbore a podľa toho, čo som čítal v médiách. Prípadne som sa poradil s ľuďmi z odbornej právnickej obce, ktorým dôverujem. Nie som právnik a nemám podľa čoho iného sa rozhodovať. Preto si myslím, že je dobre, že nakoniec ešte zo zvolených kandidátov môže vyberať prezident.

V utorok ste volili aj Petra Kresáka, pri ktorom sa objavilo podozrenie o vedomej spolupráci s ŠtB.

S Petrom Kresákom mám veľmi dobrý vzťah, vždy som sa na neho mohol obrátiť, je to odborník a vážim si ho. Mrzí ma, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

Slovensko

Teraz najčítanejšie