Denník N

Neviem si predstaviť, že Babiš nebude obžalovaný, hovorí český investigatívny novinár

Radek Kedroň, šéfredaktor verejnoprávneho spravodajského portálu irozhlas.cz. Okrem iného je autorom knihy Operace Rath, mapujúcej prípad korupcie bývalého hejtmana Stredočeského kraja a bývalého ministra zdravotníctva Davida Ratha. Foto - archív R. K.
Radek Kedroň, šéfredaktor verejnoprávneho spravodajského portálu irozhlas.cz. Okrem iného je autorom knihy Operace Rath, mapujúcej prípad korupcie bývalého hejtmana Stredočeského kraja a bývalého ministra zdravotníctva Davida Ratha. Foto – archív R. K.

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo musí prísť podľa šéfredaktora portálu irozhlas.cz Radka Kedroňa do konca apríla. Dovtedy prokurátor predĺžil lehotu vyšetrovateľom.

Už tri roky hýbe českou politikou prípad Čapí hnízdo. Premiér Andrej Babiš, ktorý je v kauze stíhaný pre závažný trestný čin dotačného podvodu a ohrozenie finančných záujmov EÚ, krajinu riadi ako obvinený už viac než rok.

Netrvá to príliš dlho? Skončí Babiš na súde? Ako v kauze obstojí česká polícia a justícia? Tak znejú kľúčové otázky českej politiky.

Policajti sa domnievajú, že miliardár a vtedajší vlastník holdingu Agrofert Babiš aj s ďalšími členmi svojej rodiny neoprávnene čerpal dotáciu 50 miliónov českých korún (približne 1,29 milióna eur), ktorá bola určená na rozvoj malého podnikania.

Vlani na jeseň českou politickou scénou navyše otriaslo svedectvo Babišovho syna Andreja juniora, spoluobvineného v kauze Čapí hnízdo. Tvrdil, že bol zavlečený na Ruskom okupovaný Krym s tým, že „otec potreboval, aby počas kauzy zmizol“.

Kauzu pre Denník N zosumarizoval významný český investigatívny novinár Radek Kedroň, šéfredaktor verejnoprávneho spravodajského portálu irozhlas.cz.

Čo sa vlastne stalo s kauzou syna Andreja Babiša? Je s ním niekto v kontakte?

V skratke? Zadrhla sa. Dlhšia verzia: Andrej Babiš mladší je podľa dostupných informácií vo Švajčiarsku so svojou matkou. Prestal komunikovať s novinármi a jeho otec pred pár dňami niekde povedal, že ho videl naposledy v novembri, keď si s ním vraj zahral šach. Česká polícia poslala do Švajčiarska žiadosť o medzinárodnú pomoc a tamojšie úrady si nechali urobiť posudok, či je Andrej Babiš mladší pri zmysloch a môže vypovedať. Už z toho je zrejmé, že to bude na veľmi dlhé lakte.

Čo to znamená pre priebeh vyšetrovania kauzy Čapí hnízdo?

Stále chýba jeho výpoveď, pričom je to výpoveď obvineného. Takže na jednej strane je to diera v mozaike, ale štátny zástupca ho môže vylúčiť do samostatného prípadu a na súd poslať len jeho otca a ďalších obvinených.

Kam sa posunula kauza jeho údajného únosu? Vyšetruje ju teraz česká, prípadne švajčiarska polícia?

Česká polícia čaká, ako zareagujú švajčiarske úrady. Rozdiel je v tom, že tento prípad sa bez juniora uzavrieť nedá. On bol oznamovateľom svojho údajne nedobrovoľného zavlečenia na Ukrajinu. On mal policajtom vykresliť svoju verziu toho príbehu.

Trochu s odstupom, keď opadli prvotné emócie: zanedbala podľa vášho názoru česká polícia svoju prácu v kauze únosu syna?

To si trúfam povedať, že je jednoznačné: zanedbali a fatálne. Zoberte si, že Babiš

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie