Denník N

Koalícia má predbežnú dohodu na šiestich menách, Fico ju môže rozbiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ústavný súd je dva dni pred kolapsom a koaličné strany na poslednú chvíľu hľadali dohodu na spoločných kandidátoch.

V koalícii mali pred voľbou kandidátov na ústavných sudcov predbežnú dohodu na šiestich menách. Do poslednej chvíle však nebolo jasné, či ju nerozbije Robert Fico.

Malo by ísť podľa informácií Denníka N o Kajetána Kičuru, Miloša Maďara, Ladislava Duditša, Michala Trubana, Evu Fulcovú a Ľuboša Szigetiho. Pri piatich z nich už Most-Híd hlasoval v utorok.

Dohodu uzavrela koalícia cez deň bez predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý bol na pohrebe matky bývalého šéfa SIS Jána Valka.

Béla Bugár krátko pred voľbou novinárom povedal, že v koalícii bola dohoda na šiestich kandidátoch, aby prezident mohol vybrať troch sudcov. Nevedel však, ako sa zachová Smer po rokovaní klubu.

Poslanci Smeru krátko pred voľbou naznačovali, že nakoniec vhodia prázdne lístky. Hovorili, že dajú najavo svoj postoj k verejnej voľbe.

O možnosti, že zvolia šiestich kandidátov, hovoril už minulý týždeň predseda SNS Andrej Danko. Poslanci Smeru však počas dňa hovorili, že v hre je stále aj možnosť hlasovať prázdnymi lístkami.

Ak by sa koalícii podarilo navoliť šesť mien, prezident by mohol vymenovať troch ústavných sudcov. Znamenalo by to, že by na Ústavnom súde boli aspoň siedmi sudcovia, čím by sa zabezpečilo funkčné plénum. Súd má síce celkovo trinásť sudcov, ale rozhodnutia prijíma v pléne nadpolovičnou väčšinou hlasov – teda aspoň siedmimi hlasmi.

Ficov priateľ aj kandidát Mosta-Híd

Medzi menami, na ktorých sa koalícia ale bez Fica zhodla, je zrejme najväčším problémom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie