Denník N

Za komunizmu ich väznili, Pompeo im vzdal úctu. Stálo tam pár deduškov, napísal Blaha

Mike Pompeo položil veniec k pamätníku Brána slobody a prehodil niekoľko slov so skupinou komunistických väzňov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Mike Pompeo položil veniec k pamätníku Brána slobody a prehodil niekoľko slov so skupinou komunistických väzňov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanec Smeru napísal status, v ktorom ironizoval aj politických väzňov, ktorí sa stretli s americkým ministrom. Nevedel, o koho ide a aké sú ich životné príbehy.

Branislav Tvarožek nemal ani dvadsať rokov, keď sa pridal k Slovenskému národnému povstaniu. Ako študenta ho zaradili k strážnej jednotke, ktorá chránila povstaleckých generálov Goliana a Viesta. Po potlačení SNP s nimi ustupoval do hôr, neskôr so šťastím prežil nemecké zajatie.

Po vojne a potom, čo prevzali moc v krajine komunisti, strávil niekoľko rokov v jáchymovskom lágri. Uväznili ho za to, že u seba nechal prespať svojho bratranca a spolubojovníka z povstania, ktorý pôsobil ako agent-chodec.

V Jáchymove v tom čase väznili aj Antona Srholca. Aj z úcty k zosnulému kňazovi sa dnes deväťdesiattriročný Tvarožek v utorok zúčastnil na stretnutí s Mikom Pompeom, americkým ministrom zahraničných vecí.

Pompeo rečnil pod Devínom pri Srholcovom pomníku a takzvanej Bráne slobody, ktorá je venovaná pamiatke ľudí, ktorí zahynuli pri úteku na Západ.

Tvarožek a skupina ďalších väzňov komunistického režimu si tam s ministrom podali ruku a prehodili pár zdvorilých slov. „Správal sa k nám veľmi slušne. Hovoril, že je poctený, že sa s nami môže stretnúť,“ rozpráva Branislav Tvarožek.

Stretnutie si všimol aj poslanec a predseda európskeho výboru Ľuboš Blaha (Smer). Na Facebooku napísal, že ho pobavilo, ako Pompea na Devíne počúvalo niekoľko „deduškov“.

„Mimoriadne dobre som sa zabával na tom, ako dnes v Devíne predniesol americký „velikán ducha“ Pompeo prejav o zlom komunizme a zatlieskalo mu celých šesť osôb nad 70 rokov. Pri všetkej úcte k prítomným šiestim deduškom, zvyšných päť miliónov Slovákov by na Pompea akurát tak bučalo,“ napísal Blaha.

Denník N sa spýtal Tvarožka, čo si myslí o poslancových vyjadreniach. Tvarožek nevedel, kto je Blaha. Podľa obsahu jeho vyjadrenia len dedukoval, že bude mladší človek. „Predpokladám, že asi nežil v čase, keď mňa držali v Jáchymove,“ zhodnotil to.

Blaha následne Denníku N napísal, že nevedel, že sa vyjadruje k politickým väzňom. Status by však napriek tomu nemenil, pretože za pointu považoval malý záujem o Pompeov prejav.

Zničená mladosť za biblie

Ďalším, koho Blaha označil za deduška, je Branislav Borovský. Má 55 rokov a s hrdosťou hovorí, že pre slovenskú spoločnosť vychoval osem detí.

Ako študent pašoval biblie a náboženskú literatúru z Poľska do Československa, kde sa legálne nepredávala. V decembri 1983 ho aj s kamarátmi zatkli na poľskej strane, kde vtedy platilo stanné právo, Borovský tam strávil štyri mesiace vo vyšetrovacej väzbe.

„Bili nás tam vyšetrovatelia, bil ma aj spoluväzeň, ktorému za to sľúbili lepšie podmienky. Vôbec najhoršia bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie