Denník N

Psychológ Radek Ptáček: Mierne, ale dlhodobé zanedbávanie môže z dieťaťa urobiť psychopata

Radek Ptáček. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Radek Ptáček. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Deťom ubližuje emočný chlad či nedostatok pozornosti. Na rozdiel od fyzického týrania či od absencie na vyučovaní si takéto drobné zanedbávanie nikto nevšimne, a tak môže pretrvať celé detstvo a mať fatálne dôsledky, varuje v českom Deníku N psychológ Radek Ptáček.

Keď sme sa dohadovali, že sa budeme rozprávať o zneužívaní a zanedbávaní detí, povedali ste, že je to kriticky aktuálna téma. Prečo tie silné slová?

Tie sa týkali predovšetkým zanedbávania. Zanedbávanie je totiž mimoriadne zanedbaná téma. Nie je vidieť, nevenujeme mu pozornosť, hoci je to najčastejšia forma nevhodného zaobchádzania s deťmi. Sexuálne zneužitie a fyzické týranie je určite závažné, ale je viac „vidieť“, viac sa o ňom hovorí, budí pozornosť. Ale zanedbávané dieťa si nemusí nikto vôbec všimnúť. Je to dlhodobý problém.

Čo všetko je zanedbávanie?

Na tom doteraz neexistuje spoločenská zhoda. Teda okrem fyzického zanedbávania, ako sú podvýživa, špina alebo zanedbanie povinnej školskej dochádzky či povinných návštev lekára – to je definované a rieši sa, pretože to je „vidno“.

Ale tých foriem je oveľa viac, sú často veľmi subtílne, ale ich vplyv na jedinca môže byť drvivý a môže sa prejaviť až v dospelosti. Je to široké spektrum emočného zanedbávania, môžu to byť situácie spojené s rozvodom rodičov alebo s duševnou chorobou niektorého z nich, ale tiež dlhodobo neprimeraná výživa. Mierne, ale dlhodobé zanedbávanie máva väčšinou horšie následky ako jednorazové zneužitie, týranie alebo nejaká prežitá jednorazová trauma – teda ak sa rieši. Skryto znevýhodnené dieťa nemusí získať vôbec žiadnu pozornosť, alebo len negatívnu. Trestajúcu. Traumatizujeme traumatizované deti, pretože zle pochopíme ich prejavy.

Aké prejavy?

Takéto deti napríklad v škole veľmi hnevajú, môžu byť agresívne, vzdorovité, ale nie je to porucha, je to prejav „zraneného“ dieťaťa. Jediný možný terapeutický postup je pozitívny prístup, lenže ten takéto dieťa dostane len zriedka. Skôr nasledujú tresty alebo tvrdší režim.

Akým zanedbávaním začneme?

Obrovským problémom je výrazné emočné zanedbávanie dieťaťa, emočná deprivácia, ktorá sa môže prejaviť až v dospelosti. Môže sa to začať nevinne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie