Denník N

Prieskum AKO: Opozícia by mala väčšinu v parlamente, aj vďaka koalícii Progresívneho Slovenska a Spolu

Smer má svojich stabilných vyše 22 percent, pravdepodobná koalícia Progresívneho Slovenska a Spolu má 7,5 percenta.

Parlamentné aj neparlamentné opozičné strany SaS, Sme rodina Borisa Kollára, OĽaNO, koalícia Progresívneho Slovenska a Spolu a KDH by mohli zostaviť vládu. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO zo začiatku februára, podľa ktorého by v parlamente obsadili spoločne 77 mandátov.

Naopak, vládna koalícia Smer, SNS a Most-Híd by nemala šancu na zostavenie vlády, získali by len 58 mandátov. Kotlebova ĽSNS by získala zostávajúcich 15 kresiel v parlamente.

Najsilnejšou politickou stranou zostáva aj naďalej vládny Smer Roberta Fica, ktorý by volilo vyše 22 percent voličov. Nasleduje SaS Richarda Sulíka, ktorej agentúra namerala podporu takmer 15 percent.

Preferencie strán sú mesiace inak viac-menej stabilné. Sme rodina a Kotleba si svoju popularitu udržiavajú. OĽaNO poskočilo z novembrového merania AKO z necelých osem na desať percent a SNS klesla na osem percent. Do parlamentu by sa dostali aj KDH a Most-Híd Bélu Bugára, obe strany majú viac ako šesť percent.

AKO po prvýkrát meral miesto jednotlivých strán Progresívne Slovensko a Spolu ich ohlasovanú pravdepodobnú koalíciu. Tú by volilo nateraz 7,5 percenta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie