Denník N

Múzeum dizajnu: Karol Ondreička ilustroval Smrť Jánošíkovu aj Čin-Čina

Kniha Ján Botto: Smrť Jánošikova, 1934. Zdroj – archív Slovenského múzea dizajnu
Kniha Ján Botto: Smrť Jánošikova, 1934. Zdroj – archív Slovenského múzea dizajnu

Tvoril v časoch, keď boli možnosti farebnej tlače ešte veľmi obmedzené, takže obálky kníh boli farebné, ale na vnútorné strany kreslil len čiernym perom.

Maliar a grafik Karol Ondreička (1898-1961) pochádzal z Dubnice nad Váhom. V 20. rokoch vyštudoval dekoratívnu maľbu na Umeleckopriemyselnej škole v Prahe. Po ukončení štúdia získal cestovné štipendium a absolvoval študijné cesty po Taliansku, Francúzsku a Nemecku.

Karol Ondreička.

Nakoniec ho však okolnosti priviedli späť domov do Československa, kde do roku 1935 pôsobil v mestách v okolí Martina ako učiteľ kreslenia na rôznych školách (napríklad na gymnáziu v Kláštore pod Znievom či na meštianskej škole vo Vrútkach).

V roku 1932 sa začal venovať aj ilustrovaniu kníh a časopisov a ich grafickej úprave, čo mu poskytovalo najviac príležitostí na obživu. Pracoval pre knižné vydavateľstvo Matice slovenskej v Martine, pre nakladateľstvá U nás, Spolok svätého Vojtecha v Trnave a neskôr pre vydavateľstvo Jána Horáčka.

Dvojstránka z knihy Ján Botto: Smrť Jánošíkova, 1934. Zdroj – archív Slovenského múzea dizajnu

Už v roku 1934 vyšlo jedno z jeho najvydarenejších raných diel, knižka Smrť Jánošíkova od Jána Botta. Okrem ilustrácií na vysokej umeleckej úrovni sa tu ukázal aj ako zdatný typograf pri kresbe iniciál. Patril skôr k tradičnej škole výtvarníkov, nepodľahol úplne vtedajšiemu prúdu modernizmu, čo dokazuje jeho záujem o dekoráciu a ornamenty v písmach.

Čin-čin, Slniečko a Sršeň

Medzi rokmi 1936 až 1949 Ondreička pracoval ako referent pre ľudovú a umeleckú výrobu Štátneho ústavu pre zveľaďovanie živností v Martine. Jeho úlohou bolo organizovať a viesť kurzy (v Martine aj v iných slovenských mestách) pre umeleckých remeselníkov, majstrov, tovarišov aj ľudových umelcov. Za celé svoje pôsobenie zorganizoval okolo 390 takýchto odborných školení.

Naďalej sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie