Denník N

Rozhodne prezidentské voľby vypočítavosť alebo pevné hodnoty?

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Gašparovičovi stačilo ukázať sa na bohoslužbe, pochváliť katolícku cirkev, vyhnúť sa odpovedi pri etických otázkach a už bol pre kresťanov prijateľnejší ako Radičová.

Vyzerá to tak, že napriek rastúcim preferenciám sa Zuzana Čaputová môže ešte dostať do defenzívy. Prieskumy verejnej mienky síce vyzerajú dobre, v diskusiách si počína skvelo, ostatným kandidátom sa nielenže vyrovná, ale často nad nimi argumentačne vyniká. Ak sa bude držať zvolenej stratégie, nemusí len dobehnúť, ale rovno predbehnúť svojho najväčšieho konkurenta.

Napriek pozitívnemu trendu je tu stále jeden dôležitý faktor, ktorý už medzitým otvoril Igor Matovič. A rovno pritom Čaputovú vyzval, aby sa vzdala v prospech Roberta Mistríka. Tým faktorom je mentálny svet slovenského kresťana. Nie obyčajného, ale toho nadmieru premotivovaného náboženskou vieroukou.

Slovenský kresťan je podivuhodné stvorenie. Napriek tomu, že tu často ide o základnú podstatu právneho štátu, princípy liberálnej demokracie, boj proti korupcii a klientelizmu, vrátane vplyvu oligarchov, slovenský kresťan vidí hlavný problém niekde úplne inde. A to v témach ako sobáše osôb rovnakého pohlavia, adopcia detí homosexuálmi, eutanázia či potraty.

Slovenský kresťan

Vo chvíli, keď niekto nedajbože vyjadrí liberálnejší názor, slovenskému kresťanovi sa zahmlí pred očami a začne strácať zmysel pre racionálne uvažovanie. Z tohto dôvodu má problém s odhalením ľahko identifikovateľnej vypočítavosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie