Denník N

Bugár: Fico sa so mnou nebaví, v Smere majú narážky o menšinovej vláde a predčasných voľbách

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Koaliční lídri neboli schopní dohodnúť sa na kandidátoch na ústavných sudcov. Béla Bugár hovorí, že Robert Fico dva dni po sebe neprišiel na dohodnuté rokovania.

Žiadne dohody o kandidátoch na ústavných sudcov po piatej neplatili. Poslanci Smeru dostali voľné ruky a opäť hádzali prázdne alebo znehodnotené hlasovacie lístky aj napriek tomu, že v Moste-Híd a SNS chceli zvoliť aspoň pár kandidátov na Ústavný súd. Výsledkom je, že parlament nezvolil nikoho a v koalícii je zásadná kríza.

Líder Mosta-Híd Béla Bugár hovorí, že predseda Smeru Robert Fico sa s ním vôbec nebaví a neprišiel ani na dohodnuté stretnutia. Vzťahy sú napäté po tom, ako Most-Híd s predsedom SNS Andrejom Dankom pomohli presadiť verejnú voľbu ústavných sudcov a hovorili o rokovaniach Smeru s kotlebovcami. Fico sa následne vzdal kandidatúry.

Predseda Smeru bol pritom zrejme kľúčovým hráčom, ktorý rozhodol. V koalícii cez deň urobili predbežnú dohodu na šiestich kandidátoch, aby z nich prezident Andrej Kiska mohol vybrať aspoň troch nových ústavných sudcov. Lenže túto dohodu uzavrela koalícia bez predsedu Fica. Ten bol cez deň na pohrebe matky bývalého šéfa SIS Jána Valka.

Fico nechcel po hlasovaní novinárom nič povedať. Zopakoval, že novinári napáchali viac škôd ako sto tornád na Kube. Povedal to už v utorok, pripomenuli mu novinári. „Tak si to vypočujete ešte raz,“ reagoval. „Vy ste najväčší zločinci, vy ste v tejto republike napáchali najviac škody,“ hovoril.

Bugár: Fico neprišiel na dohodnuté stretnutia

Bela Bugár po zmarenej voľbe hovorí o „rôznych narážkach“ zo strany Smeru o menšinovej vláde či predčasných voľbách.

„Nevidím do jeho hlavy. Mal prísť včera o druhej, neprišiel. Mal prísť dnes ráno, neprišiel. Je to otázka naňho,“ hovoril po voľbe Bugár pri otázkach o Ficovi.

Robert Fico a Ľubomír Vážny. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vzťahy v koalícii sú podľa neho „na bode mrazu, ale zajtra to môže byť inak“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie