Denník N

Trump obíde kongres a začne stavať múr s Mexikom. Využil trik zo seriálu House of Cards

Donald Trump chce postaviť svoj múr aj napriek nesúhlasu kongresu. Foto - TASR/AP
Donald Trump chce postaviť svoj múr aj napriek nesúhlasu kongresu. Foto – TASR/AP

Aktualizované 17:11: Americký prezident v piatok vyhlásil stav núdze, ktorý mu umožňuje stavať bariéru s Mexikom bez súhlasu kongresu. Čaká sa, že jeho rozhodnutie napadnú na súde.

V seriáli House of Cards chcel prezident Frank Underwood presadiť svoj program, ktorý by dal prácu všetkým Američanom. Kongres mu však na to odmietol uvoľniť peniaze.

Podľa americkej ústavy iba kongresmani a senátori majú právomoci rozhodovať, kam pôjdu peniaze amerických daňových poplatníkov.

Underwood, intrigánsky a vypočítavý prezident, ktorého hral Kevin Spacey, sa tak rozhodol pre kontroverzné a neštandardné riešenie. Presadil stav núdze vo Washingtone, čím obišiel kongres a svoj program mal financovať peniazmi pôvodne určenými na pomoc po prírodných katastrofách.

Demokrati: bezprávny čin

Podobný „trik“ v piatok použil americký prezident Donald Trump. Kongres mu odmietol schváliť 5,7 miliardy dolárov, ktoré požaduje na stavbu múru na hraniciach USA a Mexika. Republikáni a demokrati sa dohodli iba na 1,37 miliardy na už existujúce bariéry.

Trump sa preto rozhodol,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie