Denník N

Toto video je len pre silné žalúdky, upozorňujú autori klipu, ktorý spojil Trumpa a Putina s Ficom

Za rok, ktorý už takmer uplynul od vraždy Jána a Martiny, len málokto na Slovensku pravidelne nesleduje politiku. Odráža sa v každodenných debatách aj v hudbe. Po angažovanej novinke Krv na rukách od rappera Veca, skladbách Kvarteto siahajúcich chápadiel Mira Tótha a Black Swan Martina Burlasa, je ďalším príkladom táto novinka s videoklipom:

Po úvodných slovách Toto video je len pre silné žalúdky ste pripravení na všeličo, ale skladba Z knihy receptov je postavená na inom type nechutnosti. Ponúka skôr nadhľad a odkaz pre ľudí, nie priamo pre politikov. Je to jasné z textu v piešťanskom nárečí aj z videa nakrúteného v štýle kuchárskych televíznych šou. Spevákom je Peter Remiš, ale bluesrocková hudba nepatrí jeho domovskej skupine Slniečko alias Punto a rybacé hlavy. Tu hosťuje v projekte Story.

„Pesnička je o všetkých tých, ktorí nás kŕmia nenávisťou. Mám názor, že bežný človek ani netuší, ako sa mu táto dennodenná konfrontácia s dávkami nenávisti od politikov negatívne prejavuje v osobnom živote, vo vzťahoch, v práci atď. Niekde to z nás potom proste podvedome vyviera a ľudia sú k sebe o to horší,“ vysvetľuje autor hudby a textu, basgitarista Marian Zima. „S nejakým nahnevaným spevákom by to mohlo vyznieť prvoplánovo. Chcel som, aby to bolo nadčasovejšie a také na rozhraní nevážneho a vážneho. A ten dialekt to vhodne odľahčuje.“

Story je jeho štúdiová záležitosť, kam si prizýva rôznych hostí. Vlani vydali debutový singel Bojím sa nočných zvonení s Petrom Lipom. K veselému bluesovému songu nakrútil štylizovaný videoklip Nikita Slovák, ktorý doň okrem Lipu obsadil modelku Kristínu Vlasákovú.

Slová „A keď tie zvarky vezmete, zmiešate v hrnci s vratkami, vzniknú vám chutné zvratky a tými nakŕmite davy“ z nového singla Z knihy receptov by mali zaznieť aj vo filme. Pesnička totiž už zaujala aj režisérku Zuzanu Piussi, ktorá má rozrobený dokument o stave spoločnosti na Slovensku po vražde Jána Kuciaka. Muzikantov z projektu Story zavolala na nakrúcanie jednej scény do bratislavskej Novej Cvernovky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie