Denník N

Americkým viceprezidentom sa stal z opilca a niktoša. Životopis Dicka Cheneyho je krutý

Festival Berlinale premietol film Vice.

Aj ako americký viceprezident, a teda oficiálne druhý najmocnejší človek v štáte, sa Dick Cheney stránil pozornosti verejnosti. Neviditeľným mužom v pozadí dokázal byť dlhé roky. To však je definitívne minulosť, odkedy tvár politika objavili filmári.

Nedávno si zo 78-ročného muža na politickom dôchodku uťahoval britský komik Sasha Baron Cohen. Vo svojej šou Who is America? k Cheneymu prenikol v prestrojení a zmystifikoval ho, aby mu dal autogram na nádobu na waterboarding, teda obávaný spôsob mučenia, ktorý Cheney zaviedol a obhajoval ako vypočúvaciu metódu počas vojen v Iraku a v Afganistane.

Adam McKay išiel ďalej, nakrútil film Vice, ktorý je Cheneyho životopisom. Koncom tohto mesiaca sa bude uchádzať o Oscary, získal osem nominácií. Tento týždeň ho premietli na Berlinale a keďže tento festival má slabosť pre politické snímky, nikomu neprišlo čudné, že artové podujatie uviedlo hollywoodsky film.

Herecká hviezda Christian Bale, ktorý sa do Cheneyho prevtelil na plátne, sa prešiel po červenom koberci, publikum sa smialo a zabávalo na tých správnych miestach. Miestami to pôsobilo ako čistá komédia. Otázne len zostáva, či si z politika nerobí až príliš lacný terč.

Ambiciózna manželka

„Tento príbeh je skutočný. Taký skutočný, ako sa len dá zistiť o najviac utajenom mužovi americkej vlády. K…rva sme sa snažili,“ informujú tvorcovia v úvodných titulkoch. Čím divákom naznačujú dve veci: že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie