Denník N

Čaputová: Som iná ako Radičová, netrúfam si povedať, či silnejšia alebo slabšia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zatiaľ si netrúfam povedať, či vyhrám. Ale som odhodlaná urobiť pre to všetko, hovorí v rozhovore kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová.

V rozhovore sa dočítate: 

  • či si myslí, že jej šance znižuje to, že je žena, 
  • či sa ešte plánuje vzdať,
  • či kritika Bélu Bugára v diskusii bola pripravená,
  • či by vymenovala za sudcov Ústavného súdu Petra Kresáka a Radoslava Procházku, 
  • či je hendikep, že na mítingy nechodí so svojím partnerom, 
  • prečo doteraz nedobehla Roberta Mistríka. 

Trúfate si na to, že vyhráte druhé kolo?

Neviem, ale podpora ľudí v posledných dňoch ma veľmi povzbudila. Je to samozrejme len určitý výsek reality a zatiaľ si netrúfam povedať, či vyhrám. Ale som odhodlaná urobiť pre to všetko. Nerada by som tipovala, ako to dopadne, ale keby som nedúfala, že vyhrám, tak by som do kampane nikdy nevstupovala.

Iveta Radičová bola v druhom kole, stála proti Ivanovi Gašparovičovi. Mala väčšiu poznateľnosť ako vy, ale nevyhrala. Ste silnejšia ako Iveta Radičová?

Som iná ako pani Radičová, netrúfam si povedať, či silnejšia alebo slabšia. V každom prípade si myslím, že teraz žijeme v inej dobe, trošku sme sa posunuli a veľmi sa zvýraznila téma férovosti a spravodlivosti, ktorej som sa v profesijnom živote venovala. Možno práve to môže voličov osloviť.

Radili ste sa s ňou o kampani, bavili ste sa s ňou niekedy o politike?

Stretli sme sa niekedy pred letom, po ohlásení kandidatúry. Bolo to veľmi milé, príjemné stretnutie, hovorila mi jej ľudské skúsenosti, dojmy a inšpirácie z kampane, jej reflexiu si veľmi vážim.

Iveta Radičová hovorí, že sa do politiky nechce vrátiť dovtedy, kým nebude aj pre ženy a kým tam nebude viac slušnosti. Vy to tak nevnímate?

Našťastie nemám tú zlú skúsenosť z vnútra politiky. Preto do nej môžem vstúpiť s ideálmi. Boje, ktoré som viedla, neboli ľahké. Dlho som odolávala vstupu do politiky práve pre pocit, že nie je pre slušných ľudí, ale povedala som si, že ak to tak budú brať všetci slušní ľudia, tak sa to nezmení. Preto som vstúpila do politiky, aby som prispela k zmene, aby to bolo kultivovanejšie, aby tam bolo viac pozitívnych ako negatívnych emócií.

A neodhovárala vás?

Neodhovárala ma.

Foto N – Tomáš Benedikovič

SaS Richarda Sulíka poslala v stredu tlačovú správu, v ktorej napísala: „Na základe doterajších prieskumov verejnej mienky, ale aj na základe faktu, že v roku 2009 sa Ivete Radičovej nepodarilo poraziť v druhom kole prezidentskej voľby Ivana Gašparoviča, strana Sloboda a Solidarita (SaS) dáva väčšie šance na zvolenie Robertovi Mistríkovi.” Ako tomu rozumiete?

Názor strany SaS rešpektujem. Je tam náznak, že poukazujú na prehru pani Radičovej ako na ten ženský element. K tomu nemám žiadny komentár. Nemyslím si, že je to hendikep, preto som do toho vstúpila. Či sa mýlim, ukážu voľby. Za desať rokov sme sa niekde posunuli a uvidíme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Rozhovory

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie