Denník N

V Bratislave bol vplyvný kubánsky funkcionár, Fico a Pellegrini o stretnutí s ním mlčali

S Ricardom Cabrisasom Ruízom sa stretla takmer celá politická špička Smeru. Robert Fico o niekoľko dní neskôr podporil ich spojenca vo Venezuele. Foto - kubánske veľvyslanectvo
S Ricardom Cabrisasom Ruízom sa stretla takmer celá politická špička Smeru. Robert Fico o niekoľko dní neskôr podporil ich spojenca vo Venezuele. Foto – kubánske veľvyslanectvo

Rozhodnutiu postaviť sa za venezuelského autokrata predchádzalo stretnutie špičiek Smeru s vysokopostaveným kubánskym funkcionárom. Havana lobuje na celom svete za podporu pre svojho spojenca v Caracase.

„Novinári napáchali viac škody ako sto tornád na Kube,“ povedal predseda Smeru Robert Fico dva dni po sebe v parlamente, keď jeho strana úmyselne zmarila voľbu nových ústavných sudcov.

Vyhlásil to v čase, keď si novinári pripomínajú prvé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka, a v období, keď na Kube žiadne živelné pohromy nevyčíňajú. Na novinárov Fico útočí vulgárne často, prečo si však vybral práve tento ostrov, kde vládne komunistický režim a ktorý v poslednom roku navštívil viackrát?

Posadnutosť Kubou môže v prípade poslanca Fica súvisieť s obchodnými záujmami energetických spoločností, ktoré majú na Kube štátne zákazky. Na ostrove, kde o všetkom rozhoduje režim, sú súčasťou veľkých zákaziek aj politické požiadavky.

Výnimkou nemala byť ani nedávna návšteva druhého najvyššie postaveného kubánskeho predstaviteľa na Slovensku, s ktorým sa stretol predseda Smeru Robert Fico, premiér Peter Pellegrini, vicepremiér Richard Raši aj vedúci predstavitelia ministerstva financií a zdravotníctva.

Premiér ani predseda strany sa návštevou podpredsedu rady ministrov Ricarda Cabrisasa Ruíza, ktorý má na Kube pod palcom investície, nepochválil. Status na Facebooku o tom mal podpredseda vlády Richard Raši.

Prečo si ho Pellegrini nedal na Facebook?

Podľa informácií Denníka N strávil Ricardo Cabrisas Ruíz na Slovensku koncom januára niekoľko dní. Návštevu jedného z takzvaných historických viceprezidentov – revolučných veliteľov si politické špičky Smeru nechali pre seba. Neinformovali o nej ani na svojich oficiálnych stránkach, ani na sociálnych sieťach.

Mlčala o nej aj slovenská diplomacia, ktorá na stretnutiach mala svojho zástupcu.

„Je pozoruhodné, že o jeho návšteve nikto neinformoval. Pri politickom systéme na Kube je Ricardo Cabrisas Ruíz de facto premiérom Kuby,“ povedal Denníku N Juan Ramón Hernández-Soublet, Španiel, ktorý sa narodil na Kube a dnes podniká na Slovensku.

V minulosti pôsobil v energetike, v riadiacich štruktúrach dcérskych spoločností nemeckého koncernu RWE na Slovensku a v iných štátoch.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Robert Fico

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie