Denník N

Aj európske voľby môžu ovplyvniť dezinformácie, pripravme sa na to

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Bývalý generálny tajomník NATO, americký viceprezident a ministri varujú pred európskymi voľbami, že im hrozí ovplyvňovanie Ruskom.

Anders Fogh Rasmussen, spolupredseda,
generálny tajomník NATO (2009 – 2014),
dánsky premiér (2001 – 2009).
Zoznam zostávajúcich signatárov je na konci článku

V nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu môže prísť k urnám až 350 miliónov voličov EÚ. Nemusia byť však jediní, kto bude rozhodovať – zahraničné veľmoci sa totiž tiež budú snažiť ovplyvniť výsledok. Keďže štáty ako Rusko sa systematicky snažili ovplyvniť pár nedávnych volieb, mali by sme sa na takúto možnosť minimálne pripraviť.

Podľa správy francúzskeho ministerstva zahraničných vecí je Rusko zodpovedné až za 80 percent dezinformačných aktivít v Európe. Monitoring nedávnych volieb Transatlantickou komisiou za integritu volieb ukázal, že až 10 – 20 percent online konverzácií je umelo generovaných takzvanými botmi.

Európske inštitúcie, vlády jednotlivých krajín, volebné komisie a spravodajské služby sa na túto hrozbu do určitej miery už snažia nájsť odpoveď. Stále však treba robiť viac. Legislatívne okno pre úniové inštitúcie sa už zatvára a členské štáty, ktoré doposiaľ nepodnikli potrebné opatrenia, ostávajú slabým ohnivkom v reťazi, ktoré robí celú EÚ zraniteľnou.

Samozrejme, reakcie vlád na tieto hrozby by mali plne rešpektovať práva vlastných občanov – inak by tým, ktorí sa voľby snažia ovplyvňovať a nečelia rovnakým obmedzeniam, dali ešte väčší náskok. V tomto boji totiž majú zatiaľ navrch tí, čo nerešpektujú zákony a ktorí beztrestne manipulujú rýchlo sa meniace nástroje IT tak, aby šírili správy, ktoré sú falošné alebo veľmi rozdeľujú spoločnosť.

Toto ponecháva politické strany a ich kandidátov na frontovej línii demokracie a integrity našich volieb. Žiaľ, tí, čo sa zo zahraničia snažia ovplyvniť voľby, to vedia a snažia sa kandidátov a ich hlavné posolstvá zmanipulovať tak, aby výsledkom bola len ďalšia nespokojnosť a nestabilita. Podčiarknuté a zhrnuté: kontamináciu našej politiky zastavíme iba vtedy, ak politické strany a kandidáti samotní začnú vzdorovať taktikám tých, ktorých cieľom je iba ďalšia polarizácia.

Preto vyzývame všetky demokratické strany, celoeurópske aj tie národné, ako aj samotných kandidátov, aby sa zaviazali nerobiť kroky, ktoré by mohli pomáhať tým, čo sa snažia našu demokraciu podryť. Konkrétne ide o:

  • záväzok nevyrábať, nepoužívať ani nerozširovať žiadne údaje alebo materiály, ktoré boli sfalšované, vymyslené, ukradnuté alebo ktoré slúžia na internetové šikanovanie s cieľom šírenia dezinformácií alebo propagandy
  • vyhýbanie sa šíreniu audio a video záznamov alebo obrazových materiálov, ktoré boli upravované a zobrazujú iných kandidátov, vrátane takzvaných „hlbokých falzifikátov“ (teda video záznamov, ktoré boli kompletne vyrobené umelou inteligenciou)
  • otvorené priznanie, ak sú na šírenie posolstiev používané siete botov, a vyhýbanie sa používaniu týchto sietí na útoky na svojich protivníkov, prípadne používaniu tretích strán na tieto účely
  • podniknutie konkrétnych opatrení na zvýšenie bezpečnosti v online prostredí, školenia volebných štábov v oblasti mediálnej gramotnosti a povedomia o rizikách spojených s možnými útokmi v online prostredí vrátane možností ich prevencie
  • záväzok plnej transparentnosti, pokiaľ ide o zdroje financovania vlastných volebných kampaní

Tento volebný záväzok je prvý, ale už existujú precedensy. V Dánsku sa pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami hlavné strany dohodli, že jedna druhú upozornia, ak by sa stali obeťou zahraničných snáh o prienik do svojich bezpečnostných systémov alebo ovplyvňovanie volebného procesu. Toto je príklad aj pre iné krajiny, v ktorých polarizovaná politická scéna doposiaľ neumožňuje nadstranícku reakciu na tieto hrozby.

Sme politici, ktorí pochádzajú z Európy a Severnej Ameriky a z rôznych častí politického spektra. Môžeme mať veľmi rozdielne názory na to, akú politiku presadzovať – ale všetkých nás spája silná viera vo fair-play, slobodnú a otvorenú demokraciu.

Členovia Transatlantickej komisie za integritu volieb:

Anders Fogh Rasmussen, spolupredseda, generálny tajomník NATO (2009 – 2014), dánsky premiér (2001 – 2009)

Michael Chertoff, spolupredseda; minister vnútornej bezpečnosti USA (2005 – 2009)

Joe Biden, viceprezident spojených štátov (2009 – 2017)

Eileen Donahoeová, výkonná riaditeľka, Stanfordské centrum pre demokraciu, rozvoj a právny štát

Toomas Ilves, prezident Estónska (2006 – 2016)

Natalie Jaresková, ministerka financií Ukrajiny (2014 – 2016)

Jeanne Meservová, novinárka ABC a CNN (1984 – 2011), Centrum Georgea Washingtona pre kybernetickú a vnútornú bezpečnosť (2011 – 2017)

John Negroponte, námestník ministra zahraničia USA (2007 – 2009)

Allan Rock, veľvyslanec Kanady v OSN (2004 – 2006), minister spravodlivosti (1993 – 1997)

Marietje Schaakeová, europoslankyňa, viceprezidentka európskej parlamentnej delegácie v USA

Joanna Shieldsová, britská ministerka pre bezpečnosť internetu (2015 – 2017)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie