Denník N

Ústavný súd ostal bez väčšiny sudcov, začína platiť plán B

Ústavný súd ostal takmer prázdny. Foto – TASR
Ústavný súd ostal takmer prázdny. Foto – TASR

V Košiciach sú namiesto trinástich už len štyria ústavní sudcovia. Vytvoria jeden senát, čo je na kľúčové rozhodnutia stále málo.

Od soboty pracujú na Ústavnom súde už len štyria sudcovia, zvyšným deviatim sa skončilo dvanásťročné funkčné obdobie. Nastáva obdobie provizória.

A zdá sa, že bude trvať minimálne do polovice júna. Teda ak má platiť, že nových sudcov, ktorí by uspeli v parlamente, má menovať až nový prezident.

Hoci predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a rovnako aj poslanci Smeru po neúspešnej štvrtkovej voľbe situáciu zľahčovali, samotný Ústavný súd priznáva problém. Plénum už cez týždeň skonštatovalo, že ostáva paralyzované a nefunkčné.

Aj preto odchádzajúci sudcovia pripravili plán B.

Štyria sudcovia v jednom senáte

Odchádzajúci sudca Ladislav Orosz však pre televíziu Markíza riešenie prezradil a Denníku N ho potvrdil aj ďalší zdroj zo súdu.

Sudcovia museli vyriešiť zmenu v rozvrhu práce, aby ostávajúci štyria mohli vôbec rozhodnúť. Plénum narýchlo prijalo zmenu, aby Jana Baricová, Jana Laššáková, Miroslav Duriš a Mojmír Mamojka boli v jednom senáte.

Súd totiž rozhoduje v trojčlenných senátoch alebo v pléne, kde sú všetci sudcovia. Plenárne rozhodnutia súd nateraz nemôže prijímať. Kým nebudú na súde všetci sudcovia, bude riešiť viac-menej len individuálne sťažnosti.

Ide o čiastočné riešenie, vďaka ktorému sa súd aspoň vyhne absolútnemu kolapsu.

Hrozia prieťahy

Platí to však len dovtedy, kým nezačnú advokáti ako zástupcovia sťažovateľov podávať námietky zaujatosti. Len čo sa to stane, nebude mať o námietkach kto rozhodnúť. Musí ich totiž posudzovať iný senát. Ale ktorý, keď budeme mať v Košiciach len jeden?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie