Denník N

Vlhová má tretiu medailu z MS, v slalome získala bronz

Foto - TASR
Foto – TASR

Petra Vlhová získala bronzovú medailu v slalome na majstrovstvách sveta vo švédskom Åre. Zlato berie Mikaela Shiffrinová, striebro Anna Swennová-Larssonová.

23-ročnej slovenskej reprezentantke pritom patrilo po prvom kole piate miesto, na Wendy Holdenerovú strácala 0,46 s. Švajčiarka však druhé kolo nedokončila v druhom kole spravila veľkú chybu a skončila sedemnásta.

Za zlatou Shiffrinovou zaostala Vlhová o 1,03 s, Swennová-Larssonová mala na Shiffrinovú manko 0,58 s. Kompletné výsledky nájdete tu.

„Veľmi som chcela získať medailu, ale trať bola ťažká. Necítila som sa až tak dobre, no potom som proste nechala ísť lyže. Až v cieli som videla, že mám dobrý náskok. Následné čakanie bolo veľmi napínavé, na rade boli ešte Mikaela, Anna a Wendy. Anna a Mikaela išli predo mňa, Wendy však spravila chybu a ja som bola tretia.

Mám tri medaily, to som vôbec nečakala, je to úžasné. A to úžasné povzbudzovanie, ktoré cítim zo Slovenska… Teraz sa musím zregenerovať a nabrať sily na ďalšie preteky,“ povedala Vlhová pre ORF.

„Keby to niekto povedal pred šampionátom, pozerali by sme, čo to hovorí. Môj tím mi veril, že na to máme, ale tri medaily by asi nečakal nikto. Veľmi sa teším, je to neskutočné,“ dodala pre TASR.

Vlhová skompletizovala medailovú zbierku z MS – v obrovskom slalome bola zlatá, v kombinácii strieborná. Medailu získala v každých pretekoch, na ktorých sa tento rok na MS predstavila.

Už ziskom striebra v kombinácii Vlhová prepísala históriu slovenského lyžovania, keď pre krajinu získala prvú individuálnu medailu. Vlhová má aj striebro z tímovej súťaže spred dvoch rokov.

Vlhová: Som už unavená

Po Svetovom pohári si vyskúšala aj na MS, aké je krátko po triumfe v obrovskom slalome nastúpiť na ďalšiu súťaž a opäť plniť úlohu spolufavoritky na víťazstvo.

„Po zisku zlata to bolo náročné, pociťovala som veľké emócie, nemohla som zaspať. Vo štvrtok som sa snažila regenerovať, nebola som ani na tréningu na lyžiach, bolo toho na mňa priveľa. Ráno som sa nezobudila najlepšie, nebola som v ideálnej pohode, každý odo mňa niečo očakával. Bol to obrovský boj s podmienkami a traťou, prvé kolo som pokazila a v druhom to bolo ťažké, lebo som veľmi chcela získať medailu. Mám ju možno aj so šťastím a som šťastná, že mám po všetkom. Moje telo mi dáva najavo, že už toho bolo veľa, je náročné skĺbiť to z psychickej a fyzickej stránky, som už unavená.“

Oveľa neskôr, keď už v cieli neboli dekorované slalomárky, ale svoju chvíľu si tancom užívala libanonská reprezentantka Jackie Chamounová, si Vlhová stále plnila mediálne povinnosti: „Zvykám si, niekedy to je ťažké, sme tu celý deň, máme toho plné zuby. Snažím sa byť úprimná a s emóciami, je mi zima a chcem byť v pokoji, ale sú to moje povinnosti, takže to príliš neriešim.“

Foto – TASR/AP

Shiffrinová sa rozplakala

Riskovať viac ako inokedy tentoraz musela v druhom kole aj Mikaela Shiffrinová – tá sa z tretieho vyšvihla na najvyšší stupienok. „Rovnako ako v ‚obráku‘ sme boli spolu na pódiu. Videla som medzi kolami, v akom je stave, je veľmi chorá. Ukázala, že je veľká a pre mňa naozajstná šampiónka. Povedala som jej určité veci, tešili sme sa obe,“ povedala Vlhová.

Shiffrinovej sa ako prvej podarilo získať štyri zlaté medaily v jednej disciplíne na MS za sebou. V Åre to bola už jej tretia medaila: zlato získala v super-G, v „obráku“ pridala bronz. Na svetových šampionátoch ich nazbierala dokopy sedem (5-1-1).

Pred televíznymi kamerami sa od dojatia rozplakala: „Cítim sa tak… ach, je až smiešne, že tu takto plačem. Vedela som, že musím ísť na plný plyn, a poriadne som sa do toho oprela. Je neuveriteľné, že som to nakoniec dokázala. Pre nádchu bolo ťažké dýchať. Najťažšie bolo zostať fit.“

Slovensko sa vďaka Vlhovej bronzu posunulo v medailovej bilancii z piateho na delené štvrté miesto.

Pred záverečnou nedeľňajšou súťažou boli na čele medailového zrkadla naďalej Nórsko a Švajčiarsko. Obe krajiny získali dve zlaté, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu.

Tretie boli po desiatej z jedenástich súťaží USA (2-0-2).

Výsledky slalomu žien na MS v Are:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:57,05 min; 2. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +0,58 s; 3. Petra VLHOVÁ (SR) +1,03; 4. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,43; 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,39; 6. Laurence St-Germainová (Kan.) +2,60; 7. Katharina Huberová (Rak.) +2,80; 8. Katharina Truppová (Rak.) +2,93; 9. Bernadette Schildová (Rak.) +3,41; 10. Erin Mielzynská (Kan.) +3,54

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie