Denník N

Mistrík obvinil Čaputovú z antikampane, Šefčovič obhajoval tajnú voľbu ústavných sudcov

foto N – Vladimír Šimíček
foto N – Vladimír Šimíček

Paralyzovaný Ústavný súd je podľa Maroša Šefčoviča aj zlyhaním prezidenta Andreja Kisku.

Maroš Šefčovič v nedeľu nevyužil možnosť vystúpiť v politickej diskusii Na telo na Markíze. Na poslednú chvíľu pre chorobu odriekol účasť a v televízii tak vystúpili dvaja kandidáti, ktorí sú  podľa prieskumov v tesnom závese za ním.

„Je to už druhýkrát, čo odriekol televízny duel so mnou,“ pripomenul Robert Mistrík a naznačil, že Šefčovič sa možno obáva stretnúť sa s ním v politickej diskusii. V televíznom štúdiu s ním sedela Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), ktorá sa mala pôvodne v televízii objaviť len cez telemost.

Šefčovič o Ficovi: V tom byte by som nebýval

Šefčovič sa v nedeľu ukázal iba v diskusii TA3, ktorá sa nakrúcala deň vopred, debatovala s ním Zuzana Čaputová.

Šefčovič, ktorý kandiduje ako nezávislý kandidát s podporou Smeru, odmietal odpovedať na otázky, či pre neho nie je príťažou, že kandiduje s podporou najsilnejšej vládnej strany, ktorá je spájaná s mnohými korupčnými škandálmi.

„Nie som hovorcom Smeru a kandidujem za seba ako nezávislý a nadstranícky kandidát,“ obhajoval sa Šefčovič v TA3. Neskôr dodal, že korupcia je podľa neho rakovinou spoločnosti, a preto by sa ako prezident snažil o to, aby bola politika transparentnejšou.

Keď sa ho moderátor spýtal, či mu neprekáža, že predseda Smeru Robert Fico býva v byte usvedčeného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka, odpovedal: „Ja by som určite v takom byte nebýval.“

Blanár aj Šefčovič obhajovali tajnú voľbu sudcov

Podobne ako Smer obhajoval  Šefčovič tajnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Považuje to za „najdemokratickejší spôsob“, ako o nich hlasovať.

Zhodne s podpredsedom Smeru Jurajom Blanárom, ktorý v nedeľu diskutoval v relácii RTVS O 5 minút 12, tvrdil, že Robert Fico sa podľa neho už nebude uchádzať o miesto ústavného sudcu. „Robert Fico povedal, že definitívne nemá záujem o miesto ústavného sudcu a z tejto súťaže odstupuje,“ povedal Šefčovič v TA3.

„Ja by som tento súd pána Šefčoviča nepreceňovala,“ komentovala jeho vyjadrenia Čaputová.

Paralyzovaný Ústavný súd je podľa Šefčoviča aj zlyhaním súčasného prezidenta Andreja Kisku, ktorý diskusie o kandidátoch na ústavných sudcov podľa neho inicioval neskoro. „Ak by som bol ja prezidentom, vložil by som sa do toho už na jeseň, aby sme sa vyhli tejto situácii, a nečakal by som až na nejakého desiateho februára,“ povedal Šefčovič.

Zuzana Čaputová mu oponovala. „Nesúhlasím s tým, že je to zodpovednosť prezidenta.“ Za voľbu kandidátov na ústavných sudcov je podľa nej zodpovedná vláda a parlament. „Zlyhanie vidím najmä v tom, že poslanci Smeru a SNS odovzdali prázdne hlasovacie lístky.“

Mistrík odmieta povedať, či by sa vzdal v prospech Čaputovej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie