Denník N

Najväčší odporcovia GMO si myslia, že o nich vedia najviac, no v skutočnosti vedia najmenej

Medzi vedcami panuje vysoká zhoda, že geneticky modifikované potraviny sú bezpečné na konzumáciu. Ilustračné foto – TASR/AP
Medzi vedcami panuje vysoká zhoda, že geneticky modifikované potraviny sú bezpečné na konzumáciu. Ilustračné foto – TASR/AP

Najväčšie sebavedomie ≠ najväčšie znalosti.

Geneticky modifikované potraviny patria medzi témy, v ktorých panuje pomerne veľký rozdiel medzi názormi laikov a odborníkov.

Podľa amerického prieskumu Pew Research Center z roku 2015 si až 88 percent vedcov myslí, že geneticky modifikované potraviny (GMO, geneticky modifikované organizmy) sú bezpečné na konzumáciu, zatiaľ čo to isté si myslí iba 37 percent laikov.

„Popieranie vedy sa často pripisuje nedostatku poznatkov,“ píšu autori novej štúdie, no také konštatovanie podľa nich nestačí, ak máme pochopiť, prečo sa názory laikov a vedcov rozchádzajú.

Kognitívny vedec Philip Fernbach z univerzity v Colorade a jeho tím preto presunuli svoju pozornosť z nedostatočných znalostí laikov na ich subjektívne postoje, ako si myslia, že sa v téme vyznajú.

Štúdia vyšla minulý mesiac v časopise Nature Human Behaviour.

Najväčšie sebavedomie ≠ najväčšie znalosti

Autori do výskumu zapojili 2-tisíc ľudí zo Spojených štátov, z Francúzska a Nemecka. Najprv im kládli otázky o vede a genetike, na ktoré účastníci experimentu odpovedali odpoveďami áno/nie.

Potom ich požiadali, aby na 5-stupňovej škále od „vôbec“ po „veľmi“ zhodnotili vlastné poznatky o geneticky modifikovaných potravinách.

Ukázalo sa, že s tým, ako rástol odpor ľudí ku GMO, klesali ich znalosti z genetiky, no ich subjektívny pocit, že téme rozumejú, stúpal. To znamená, že „ľudia, ktorí boli najviac proti geneticky modifikovaným potravinám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Omyly mysle

Veda

Teraz najčítanejšie