Denník N

Ministerku Lubyovú pre pochybné rozdelenie stimulov na vedu neodvolali

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 21:24: Poslanci do večera rokovali o tom, či by mala ministerka školstva ostať na svojej pozícii. Za odvolanie bolo 43 poslancov, proti 62.

Ministerka školstva Martina Lubyová ostáva vo svojej funkcii. Opozícii sa ju nepodarilo odvolať. Poslanci jej vyčítali pochybné rozdelenie stimulov za 33 miliónov, ale aj nezvládnutie jej ministerstva.

Z koalície sa do diskusie v pléne veľa poslancov nezapojilo, štandardne vystúpil len šéf školského výboru Ľubomír Petrák za Smer.

Za opozíciu predkladala návrh na odvolanie Lubyovej poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. Lubyovej kauza s rozdelením stimulov jej pripomína kauzu jej predchodcu Petra Plavčana s eurofondmi. Plavčan pre kauzu s eurofondmi odišiel z ministerstva.

„Ak je systém zhnitý, tak ani najlepší hodnotitelia ho nedokážu opraviť,“ povedala Remišová o tom, ako sa hodnotili žiadosti o získanie stimulov. Remišová hovorila, že neškandalizujú vedcov, ale prekáža im, ak sa na vede a výskume priživujú firmy, ktoré tieto peniaze nikdy dostať nemali a vedu a výskum nikdy nerobili.

„SNS na ministerstve školstva je najväčšou škodnou vo vzdelávaní tohto štátu. Neotočili ste kormidlo opačným smerom, ale idete v rovnakých šľapajach,“ povedal opozičný poslanec Martin Poliačik.

Lubyová sa v parlamente bránila hodinu. „Odmietam podozrenia z manipulácie,“ povedala o rozdeľovaní stimulov na vedu a výskum. Tvrdí, že vyvodila aj personálnu zodpovednosť.

Pre chyby v rozdelení peňazí odvolala šéfa sekcie na ministerstve. „Nezbavujeme sa zodpovednosti,“ vyhlasuje.

Lubyová tvrdila, že výzva na stimuly bola lepšia ako v minulosti. „Prvýkrát sme robili široko otvorenú súťaž,“ povedala v parlamente. Stimuly podľa nej nedostali všetky firmy, ktoré sa prihlásili.

„Možno keby boli vybraté firmy, ktoré boli medializované, tento problém by ani nevznikol,“ hovorí. Tvrdí, že keď nastúpila na ministerstvo školstva, našla systém rozdeľovania peňazí z eurofondov nefunkčný.

„Vy do tohto úradu nepatríte. Nemáte na neho výbavu. Odbornú ani ľudskú,“ povedala poslankyňa z klubu SaS Zuzana Zimenová. Lubyová podľa nej sklamala veľké množstvo učiteľov. Odvolaniu Lubyová čelí podľa Zimenovej aj pre jej „arogantnú bohorovnosť“.

Za čo sa ju snažia dovolať: stimuly aj eurofondy

Ministerstvo školstva rozdeľovalo pred Vianocami peniaze z rozpočtu v sume 33 miliónov eur.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eurofondy v školstve

Stimuly na vedu a výskum

Slovensko

Teraz najčítanejšie