Denník N

Pellegrini proti Ficovi: kultúrna revolúcia v Smere

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Piatkové vyjadrenia Petra Pellegriniho otvárajú priestor na riešenie problémov s Robertom Ficom a nebezpečne pripomínajú temné kapitoly čínskych dejín.

Autor študuje antropológiu a rozvoj na London School of Economics

Bývalí silní lídri ťažko znášajú pády. V etablovaných demokraciách sa preto vytvorili systémy na ich elegantné „odpratanie“ za predpokladu, že nie sú príliš toxickí a nebezpeční.

U nás sme sa však do takéhoto stavu ešte nedopracovali, a preto proces odchodu bývalého premiéra do politického dôchodku pripomína politickú apokalypsu. A študentom čínskych dejín aj predohru ku kultúrnej revolúcii.

Množstvo paralel medzi správaním kľúčových aktérov v dnešnom Smere a v Číne medzi rokmi 1962 a 1966 je dych vyrážajúce. Samozrejme, Slovensko v roku 2019 je v absolútne inej situácii než totalitná komunistická diktatúra na začiatku 60. rokov 20. storočia a netvrdím, že sa rútime do podobnej totality.

No analógia s Čínou môže pomôcť v dokreslení vnútorného sveta Roberta Fica a ľudí vo vedení jeho strany, ktorých mentálne nastavenie nie je o toľko odlišnejšie.

Keď sa gigantické ego urazí

Po katastrofe svojho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Pellegrini

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie