Denník N

Danko uspel, Slovensko zaplatí Rusom minimálne 120 miliónov za ďalšie využívanie migov

Slovenský MiG-29. Foto - archív tasr
Slovenský MiG-29. Foto – archív tasr

Slovenskí piloti budú lietať na ruských stíhačkách MiG-29 do konca roku 2023, keď by armáda mala prevziať americké lietadlá F-16.

Andrejovi Dankovi sa podarilo dosiahnuť cieľ, o ktorom sa nahlas hovorí už viac než rok. Jeho nominanti na ministerstve obrany získali od vlády súhlas na predĺženie prevádzky ruských stíhačiek MiG-29.

RTVS informovala, že bezpečnostná rada vlády súhlasila s plánom, podľa ktorého budú slovenskí piloti lietať na ruských migoch do konca roku 2023. Slovensko ich bude využívať dovtedy, kým prevezme americké lietadlá F-16, ktoré vlani nakúpila vláda Petra Pellegriniho.

O ich servis sa tak ako doteraz budú starať Rusi. Podľa vládneho materiálu zaplatí Slovensko za ich servis minimálne 120 miliónov eur ruskej štátnej firme RSK MiG.

Celkové náklady na päťročné prevádzkovanie migov majú dosiahnuť 177 miliónov – vrátane DPH, dodatočných platieb Rusom či nákladov na opravy, ktoré budú v réžii slovenskej armády.

Rozhodnutie o pokračovaní spolupráce s Rusmi zároveň znamená, že na letisku Sliač zostanú naďalej slúžiť ruskí technici, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenské stíhačky

Vojenské nákupy

Slovensko

Teraz najčítanejšie