Denník N

Železnice zmätkovali pri odstránení vykoľajeného vlaku, postihlo to tisíce cestujúcich

Železničiarom trvalo viac než tri dni, kým v Krompachoch dokázali obnoviť dopravu aspoň na jednej koľaji. Foto - TASR
Železničiarom trvalo viac než tri dni, kým v Krompachoch dokázali obnoviť dopravu aspoň na jednej koľaji. Foto – TASR

Pred dvadsiatimi rokmi by štát dokázal vyriešiť nehodu oveľa rýchlejšie. Železničiari museli teraz transportovať techniku cez polovicu republiky.

Ľudmila Kolesárová z Dobrého anjela bola jednou z cestujúcich, ktorých sa dotklo vykoľajenie nákladného vlaku v Krompachoch. V utorok o pol štvrtej ráno nedobrovoľne vystúpila v Poprade z rýchlika a uprostred noci zháňala náhradné spojenie.

„Cestovala som nočným rýchlikom z Bratislavy do Spišskej Novej Vsi. Myslela som, že ma tam dovezú, keďže nehoda sa stala až za Spišskou Novou Vsou. Na internete som nenašla žiadnu informáciu, že by to malo byť inak,“ hovorí.

Až po nástupe do vlaku sa dozvedela, že sa odvezie len do Popradu. Zvyšok cesty si mala zabezpečiť sama, pretože rýchlik budú viesť okľukou cez Plaveč. „Personál mi nevedel zistiť nič viac. Mala som šťastie, že z Popradu šiel nočný autobus, inak by som si musela priplatiť dvadsať eur za taxík.“

Sobotná nehoda v Krompachoch ochromila kľúčovú slovenskú trať až na tri dni. Rýchliky medzi Košicami a Bratislavou naberali viac než dvojhodinové meškania, alebo ich rovno zrušili. Niektorí cestujúci sa sťažovali, že pre výluky nemusia stihnúť lietadlo, iní sa do vlaku dostali len s veľkými problémami.

„Jeden vlak nám odriekli, v druhom sme stáli natlačení v uličke ako sardinky. Za lístok som si zaplatila desať eur, mala som aj miestenku, ale na ňu som mohla zabudnúť,“ hovorí vysokoškoláčka Monika, ktorá počas nedeľnej špičky cestovala do školy v Trnave.

Obnoviť dopravu aspoň na jednej koľaji sa v Krompachoch podarilo až v utorok večer, druhá koľaj má byť hotová v piatok večer. Je to primeraný čas na takúto nehodu?

Podľa zistení Denníka N sa situácia mohla vrátiť do normálu výrazne skôr, nebyť zmätkov, ktoré nastali počas záchranných prác. Železničiari až po viac než dvanástich hodinách zistili,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Železnice

Slovensko

Teraz najčítanejšie