Denník N

Trénuje najmenších: Frustrovaným deťom rozprávam príbeh o Cibulkovej a Hrbatom. Tiež neboli hneď najlepší

Marek Kopecký. Foto N - Matúš Kamenický
Marek Kopecký. Foto N – Matúš Kamenický

Marek Kopecký (33) je bývalým tenistom, ktorý založil jednu z najväčších tenisových prípraviek na Slovensku. Špecializuje sa na výchovu najmenších detí vo veku od štyroch do deviatich rokov. Snaží sa im ponúknuť to, čo jemu kedysi ako malému chýbalo. V rozhovore sa dozviete:

  • tréningy zaobaľuje do hry,
  • porovnávanie môže mať na dieťa veľmi zlý vplyv,
  • hlas zvyšuje, iba ak ide o bezpečnosť,
  • s deťmi hovorí ich vlastným jazykom,
  • ako tréner mal kedysi veľké ego.

Svoju tenisovú školu prezentujete ako inú než väčšina prípraviek. V čom je iná?

Keď niekto príde na kurty k nám, už z diaľky vidí, že jeden z kurtov kričí a žije. Niekedy musím decká až tíšiť, keď mám pocit, že ostatných už svojím krikom rušíme. Niekto by mohol povedať, že prístup u nás je až príliš voľný, ale my deti na začiatku rozbláznime a uvoľníme, chceme, aby u nás mali rodinnú atmosféru. Nechceme, aby prichádzali do cudzieho prostredia. Sám viem, čo bolo pre mňa ako dieťa najťažšie, a to bolo prísť na tréning.

Šiel som do cudzieho prostredia a mal som pocit, že som prišiel do školy k učiteľovi. Potom tréning nejako prebehol, ale museli ma tam doslova dotiahnuť za uši. Poučil som sa z toho, čo mne ako malému chýbalo. Snažím sa, aby deti nemali pocit, že idú na tréning za trest, ale aby sa naopak tešili, že sa idú vyblázniť s kamarátmi. Naháňačky, hry a sranda. Na tom sa snažím bazírovať.

Aké najčastejšie chyby robia tréneri v tenisových prípravkách?

Nechcem hodnotiť prácu iných trénerov, na Slovensku je veľa výborných trénerov a často sám sledujem konkurenciu. Tréner prípravky je tým najdôležitejším ozubeným kolieskom v klube, pretože dieťa vychováva, vštepuje mu správne hodnoty, učí rôzne pohybové vzorce. Musí byť vyzbrojený nesmiernou dávkou trpezlivosti. Takýmto trénerom sa nemôže stať niekto, kto nie je ochotný na sebe každý deň pracovať a učiť sa stále nové a nové veci. On je ten človek, ktorý buduje u detí tenisové základy, preto nie je možné, aby čokoľvek odflákol.

Veľkou chybou, ktorú môže tréner spraviť, je, že neprispôsobí tréning dieťaťu. Kedysi sa trénovalo tak, že dieťa dostalo veľkú raketu, ktorú za sebou ledva vlieklo, a tvrdé loptičky mu vykrúcali ruky. Ak sa nejako naučilo hrať, šlo sa ďalej, ak mu to nešlo, povedalo sa, že dieťa na to nemá. Bohužiaľ, to ešte vidím aj v dnešnej dobe. Dnes je však možné tréning prispôsobiť – hrať s mäkkými loptičkami, na malé ihriská s malými sieťkami. Nie dieťa sa má prispôsobiť trénerovi, ale tréning dieťaťu.

Koľko detí máte na starosti?

V rámci tenisovej školy máme do stovky detí. Sú to prevažne deti od päť do desať rokov. Desaťročných máme iba jednu skupinku štyroch detí. Všetky ostatné sú od päť do deväť rokov. Práve na tých najmenších sme sa chceli špecifikovať.

V takom veku si dieťa šport nevyberá samo. S akým zámerom ich k vám rodičia prihlasujú?

Dôvody ma dosť zaujímajú a snažím sa ich zisťovať, pretože je naivné myslieť si, že sledujú tenis v televízii a chcú ho hrať ako ich veľké idoly. Dnes sa deti o šport v televízii veľmi nezaujímajú, čo je škoda. Väčšinou prídu preto, že majú na tenise kamarátov, šíri sa to ďalej a chcú to vyskúšať. Stretol som sa aj s tým, že rodičia nás našli na internetovej stránke alebo na sociálnych sieťach a páčilo sa im, ako sa deti hrajú, tak to prišli so svojimi deťmi skúsiť.

V akom veku je optimálne začať s tenisom?

Niekto vám bude tvrdiť, že najlepšie je začať od piatich, šiestich rokov, keď je už dieťa koordinačne pripravené a môže sa učiť kompletné tenisové údery. Dnes je však dostupné vybavenie, ktoré umožňuje začať veľmi skoro a ja za seba tvrdím, že ideálny vek

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie