Denník N

Matovič: Nechcem, aby si dvaja chlapi mohli adoptovať dievča (+video)

Igor Matovič sa najskôr v roku 2010 dostal do parlamentu na kandidátke SaS Richarda Sulíka. V roku 2012 už šiel do volieb s vlastným hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti ako druhý najsilnejší opozičný subjekt. Z jeho kandidátky pred voľbami odišli strany OKS a KDS. Teraz Matovič pripúšťa, že by sa proti Smeru spojil s inými stranami. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič sa najskôr v roku 2010 dostal do parlamentu na kandidátke SaS Richarda Sulíka. V roku 2012 už šiel do volieb s vlastným hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti ako druhý najsilnejší opozičný subjekt. Z jeho kandidátky pred voľbami odišli strany OKS a KDS. Teraz Matovič pripúšťa, že by sa proti Smeru spojil s inými stranami. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pred polrokom si nahral predsedu Siete Radoslava Procházku, ako s ním dohaduje inzerciu bez dokladu. Polícia prípad vyšetruje. Naznačuje, že anonym, ktorý zostrih rozhovoru zverejnil, ho pred voľbami možno zverejní celý. Šéf OĽaNO IGOR MATOVIČ. V nasledujúcich dňoch postupne prinesieme rozhovory so všetkými lídrami opozičných strán.

„Jedna vec je ísť vylepovať nálepky proti Gorile pred voľbami. A po voľbách, keď niekto dostane právo nominovať šéfa UVO, tak zavolať Špirkovi z Penty, či nemá nominanta.“ Toto vám pred dvoma rokmi v Markíze povedal Alojz Hlina. Vy ste mu odpovedali „chrapúň“. Už ste znovu kamaráti?

Nie sme, ale minimálne sa aspoň občas porozprávame. Protesty, ktoré sme spolu organizovali, obrúsili hrany.

Aj ste si povedali prepáč?

Nie. Myslím si, že politici v stredopravej opozícii by mali byť schopní, aj keď nemajú vzájomne dobré vzťahy, povzniesť sa a spojiť v záujme vyššieho cieľa.

A volali ste vtedy Špirkovi?

Nevolal.

Richard Sulík o vás povedal, že ste politicky dozreli. Teší vás tento kompliment?

Neviem, čo tým myslí. Dúfam, že som sa nestal štandardným politikom, to by som nechcel. Áno, aj s Rišom tie vzťahy boli všelijaké.

Vylúčil vás z poslaneckého klubu.

Dovolil som si hlasovať so Smerom pri zákone o štátnom občianstve. Aj Bugár sa vtedy čudoval a odvtedy ma nemá rád.

Matovič: O adopciách hovorme, keď homosexuáli budú stať rady na Cigánčatá
Autor: Martina Pažitková

 

Sulík hovorí, že vy, Alojz Hlina a Daniel Lipšic možno pred voľbami predstavíte aj spoločnú kandidátku. Je to tak?

Hoci mi mnohí hovoria, aby som sa staral hlavne o OĽaNO, vždy mi záležalo na tom, ako dopadnú aj ostatné opozičné strany. Mojím cieľom nie je, aby sa KDH alebo Most nedostali do parlamentu. Som nešťastný z toho, čo sa deje v SDKÚ. Z pravicovej ikony je schátraná schránka. Záleží mi na tom, aby malé drobné subjekty prekročili vlastný tieň a dokázali nájsť cestu k sebe, aby ich hlasy neprepadli.

Záleží vám aj na tom, aby sa Sieť dostala do parlamentu?

Zrejme sa nepodarí, aby sa nedostala. Nech sa dostane, ale nech Procházka prestane klamať, nech čestne dodrží, čo sľúbil, teda že pôjde na detektor lži. Stále má ešte čas, ľudia aj ja by sme mu odpustili. Záleží mi nie na tom, aby nebola vláda jednej strany, ako hovorí KDH, lebo to sa splní aj vtedy, ak pôjde KDH so Smerom. Ja mám cieľ, aby v budúcej vláde nebol Smer.

Boli by ste v OĽaNO ochotní ísť aj do predvolebnej koalície?

Keď budeme vidieť, že na to, aby sa malé strany dali dokopy, je potrebná naša súčinnosť, tak si to viem predstaviť.

Pre koho táto ponuka platí? Aj pre Skok a Šancu?

Asi by sme nemali prechádzať do extrémov. Politických strán je 150. Dlhodobejšie spolupracujeme so SaS a s Novou.

Hlinu by ste na kandidátku pustili?

Nemám s tým problém. Možno by s tým ani ľudia v klube nemali problém. Brali síce jeho odchod trochu ako krivdu, ale je to užitočný opozičný poslanec, slušný rétor, možno trochu uletený.

IMG_2025
Foto N – Tomáš Benedikovič

V Bratislave ste podporili za primátora Milana Kňažka, v Trnave kandidáta KDH. V oboch mestách však uspeli nezávislí kandidáti. Nenasvedčuje to tomu, že ľudia chcú viac nezávislých, na čom je postavený aj koncept Obyčajných ľudí?

V asi 15 samosprávach sme išli v koalícii s pravicovými stranami. V ostatných 2950 sme robili kampaň pre nezávislých. V tých 15 sme sami seba trochu znásilnili, ale chceli sme dať pravicovým stranám signál a nabádať ich, aby sa spojili. Bolo to trochu schizofrenické – srdce nám bilo za nezávislosť, rozum velil podporiť koalície. Aj pre nás to bol test. Bol to krok vedľa. Do budúcna pôjdeme asi skôr cestou podpory nezávislým, no nezveličoval by som to. V niektorých mestách sme so spoločnými kandidátmi aj uspeli – v Prešove alebo Poprade, čo je veľký úspech.

Ako vám teda pomôže, keď vezmete Sulíka s Lipšicom na kandidátku?

Nekalkulujem. Ide mi o to, aby ich hlasy neprepadli. Keď dokážem ľudí presvedčiť, že náš cieľ je, aby tá zlodejská banda nevládla, tak to rozumný opozičný volič pochopí. Možno to niektorých odradí, ale myslím si, že v záujme vyššieho cieľa je správne to urobiť.

Ako budete tvoriť kandidátku?

Od volieb o zásadných veciach rozhoduje klub. Poslanci idú na koniec kandidátky, ja budem tretíkrát kandidovať z miesta číslo 150. Chcem, aby sme dali priestor nominovať kandidáta každému jednému okresu.

Nemáte žiadne stranícke štruktúry. Ako tých ľudí budete hľadať?

Dnes máme databázu s asi 30-tisíc ľuďmi, ktorí sú naši sympatizanti. Cieľ je, aby ich bolo aspoň stotisíc. Od nich budeme chcieť, aby nominovali kandidátov a na konci určili konečné poradie. Minule sme mali mesiac na to, aby sme postavili kandidátov a „chybičky se vloudili“. Teraz to chceme urobiť lepšie. Chcem, aby tam boli ľudia, ktorí ukázali, že dokážu niečo robiť pre druhých nezištne. Je to dobrý parameter, aby odolali korupčným ponukám.

Počuli ste špekulácie, že by založil stranu Andrej Kiska?

Počul som všeličo, netreba tomu venovať zásadnú pozornosť. Bolo by úplne najlepšie, keby mali spoločnú stranu Kiska s Radičovou, ale realita bude iná. Radičová príliš dlho odmieta a obávam sa, že sa už do politiky nevráti, hoci by som si to veľmi prial. Pri Kiskovi to považujem za nereálne a myslím si, že do parlamentnej politiky sa miešať nebude. Mojím cieľom je, aby sme na kandidátke mali kopu Kiskov, Radičových alebo Trnkov. Slovensko je ich plné, len o nich nevieme.

Keby to bolo na vás, dali by ste na kandidátku vašu poslankyňu Helenu Mezenskú, ktorá kandidovala za prezidentku?

Podľa prísľubu, ktorý dostal každý poslanec klubu, má aj ona miesto na kandidátke.

Nesklamala vás?

Helenka je veľmi dobrá duša, citlivé žieňa, ale v niektorých názoroch je pre mňa dosť uletená a vlasy mi dupkom vstávajú.

Napríklad v prípade teleportácie?

Napríklad, aj keď ona tvrdí, že to, čo hovorila, nebolo dobre pochopené.

Aký je jej prínos ako poslankyne?

Je užitočnejšia ako minimálne stovka poslancov. Veľa návrhov sme predkladali na základe toho, že ona sa venuje spotrebiteľskej problematike. Zastáva sa ľudí, ktorí majú problémy s úžerníkmi, so šmejdmi, a je v tom dobrá. Do budúceho parlamentu sa dostane iba vtedy, ak sa prekrúžkuje.

IMG_2084
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vy budete mať pred voľbami 3,7 milióna eur, ktoré ste získali od štátu. Ako ich použijete?

Oproti peniazom, ktoré nasadí Smer, to nebude nič, ale urobíme všetko, aby sme ich efektívne použili na to, aby Smer už nevládol.

Polovica bilbordov bude vaša?

Tie najlepšie sú už určite vychytané.

Vy nemáte objednané žiadne?

Nie, čo ak budú predčasné voľby? Smer dlhodobo klesá, vyhovovalo by mu to. KDH a Most by s tým nemali problém. Povedia, že mesačná vláda predsa nemôže prevziať predsedníctvo EÚ, ktoré sa začne v júli. Takisto nechcú, aby kampane bývali v januári a vo februári, lebo vtedy je zima a treba to presunúť na príjemné teplé mesiace.

V akom štádiu je vyšetrovanie nahrávky Radoslava Procházku?

Procházka je trestne stíhaný. Asi pred mesiacom som sa stretol s vyšetrovateľom a odovzdal som mu aj telefón, aj nahrávku.

Nestránia sa vás teraz politici z obavy, že ich nahrávate?

Necítim to tak, ale som si istý, že už so mnou v politike nikto nebude preberať žiadnu nezákonnú vec, a to je super.

Ale cítite, že nie je v poriadku, čo ste urobili?

Jasné, že to nie je príjemné – svedčiť proti niekomu, kto pácha trestný čin. Aj s odstupom času si však myslím, že to bola správna vec. Tento človek chcel byť prezidentom. To som sa mal tváriť, že to nevidím?

Vy ste nikdy nič neplatili bez bloku?

Určite sa mi to stalo. Napríklad na trhoch. Ani jeden stánkár vám nedá blok. Ale to už nech si rieši Kažimír a spol. Nejaký chudák strúha drevené hračky, zarobí tristo eur mesačne a naňho mám posielať kontrolu? Nebudem. V prípade človeka, ktorý chcel byť naším morálnym vzorom, som nedokázal byť ticho.

Matovič: Celá nahrávka s Procházkom sa môže objaviť pred voľbami
Autor: Martina Pažitková

 

Procházka však hovorí, že ten záznam je zostrihaný. Prečo ho nezverejníte nezostrihaný?

Hneď by som ho zverejnil, ale robím, čo mi káže zákon. Keď si to vypýtala polícia, dal som jej celý záznam.

Keď ste mohli zverejniť útržky, rovnako ste mohli zverejniť celý záznam.

Ja som tie útržky nezverejnil. Na zverejnenie celého záznamu som si pýtal súhlas od Procházku a nedal mi ho. Podľa dnešného právneho stavu ten, kto si niekoho takto nahrá a zverejní to, pácha trestný čin. Nechcem ísť dobrovoľne do basy.

Prečo si myslíte, že anonym, ktorý zverejnil útržky, nezverejnil celú nahrávku? Procházka by nemal argument, že je to zostrihané.

Treba sa opýtať toho anonyma, či je správny čas. Možno ešte len príde, možno zverejní aj nejaké video, uvidíme, možno ešte bude šou. Nechcem nikomu podsúvať návod, ale dva týždne pred voľbami sú ideálne, nie?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyhlásili ste, že sa zúčastníte referenda a budete odpovedať na všetky tri otázky áno. Poznáte nejakého homosexuála?

Poznám asi troch, ale nie až tak blízko, že by sme spolu oslavovali Silvestra. Keď sa ma nejaký chlap dotkne, je mi to až nepríjemné. Som hlboko presvedčený, že rodičia majú právo povedať, či chcú učiť deti tajomstvám sexu sami alebo to chcú nechať na učiteľov v škole. Pokiaľ to registrujem, tak ani organizácie, ktoré zastupujú homosexuálov, nejako zásadne nebojujú za to, aby si mohli adoptovať deti. Pár úchylákov túto tému zbytočne vyťahuje a snaží sa ju postaviť do popredia.

Koho myslíte tými úchylákmi?

Nemyslím homosexuálov, ale ľudí, čo vyťahujú témy, ktoré ani témami nie sú, a zbytočne zasievajú nenávisť do spoločnosti. Potom je prirodzená obranná reakcia Aliancie za rodinu, že zorganizuje takéto referendum.

Nerozosieva nenávisť práve toto referendum?

Určite to vybičuje emócie, z tohto pohľadu to možno spoločnosti nepomôže. Ale keď sa nejaká časť spoločnosti cíti ohrozená a toto považuje za spôsob, ako sa ochrániť, tak im to doprajme. Homosexuálom neublížime, lebo sami to nechcú, a tým, ktorí to považujú za ohrozenie, vyjdeme v ústrety.

Prečo hovoríte, že homosexuáli nechcú adopcie?

Nezaregistroval som, že by za to bojovali. Aj v samotnej SaS hovoria o registrovaných partnerstvách, ale nechcú adopcie.

Vy cítite ohrozenie zo strany homosexuálov?

Nemyslím si, že by bolo správne, aby si dvaja chlapi adoptovali dievča. Nie je to zdravé.

A dve ženy dievča?

Deti by si mali adoptovať úplné rodiny.

Dvaja chlapi sú horší ako dve ženy?

Je to najhorší príklad, ktorý si viem predstaviť.

Myslíte si, že pre sexuálne zneužívanie?

Môže to byť hocičo, neviem.

Zneužívať dievča môže aj biologický otec.

Môže. Považujem za hranie na city reči, že deťom je lepšie v takomto páre ako v detskom domove. Riešme skutočný problém, aby deti v domovoch neboli, aby si ich prioritne adoptovali heterosexuálne páry. Ak tu budú desiatky homosexuálnych párov stáť v rade, že si chcú adoptovať Cigánčatá z detských domovov, potom si klaďme ako spoločnosť otázku, či to pre ne nebude lepšie. Ale ja si myslím, že tu v rade nestoja. Veď keby ich dnes chceli mať adoptované, môžu. Nikto to neštuduje. Jedinec si môže adoptovať dieťa. Podľa mňa je homosexualita nezvyčajná. Ak by sme vychádzali z toho, čo má šancu replikovať spoločnosť, tak je to vzťah muža a ženy. Keby sme homosexualitu považovali za štandard, asi by sme neprežili.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Historik Ivan Kamenec o referende povedal: „Je to, akoby sa občana spýtali, či súhlasí s tým, že niekto je katolík, žid alebo protestant.“ Čo si o tom myslíte?

Podľa mňa to nie je o tom. Skôr, či má byť židovské dieťa učené v škole katolíckemu náboženstvu, ak si to ten rodič nepraje. Počul som, že v jednej škole v Košiciach museli deti predvádzať sexuálne polohy, tak aby to takto nedopadlo.

Bol to klamlivý článok.

Len som o tom počul.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie