Denník N

Izrael chce byť štvrtou krajinou, ktorá pristane na Mesiaci. Sonda úspešne odštartovala

Mesačná sonda Berešit vyštartovala v piatok 22. februára 2019 z floridského Mysu Canaveral na palube nosnej rakety Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX. Foto – TASR/AP
Mesačná sonda Berešit vyštartovala v piatok 22. februára 2019 z floridského Mysu Canaveral na palube nosnej rakety Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX. Foto – TASR/AP

O Mesiac je v ostatnom období nebývalý záujem. „Mesiac je logickým prvým cieľom pri letoch ľudí do hlbokého vesmíru. Zrejme budeme svedkami skoršieho opätovného pristátia ľudí na Mesiaci ako prvého pristátia na Marse,“ vraví astronóm. AKTUALIZOVANÉ 12. 4.: Pristátie z 11. apríla sa nepodarilo a sonda sa rozbila.

V piatok ráno o 2.45h nášho času sa začala púť izraelskej sondy na Mesiac.

Štartovalo sa na floridskom Myse Canaveral a zariadenie do vesmíru vyniesla raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Prvý stupeň nosnej rakety sa medzičasom úspešne vrátil na Zem a pristál na platforme v Atlantiku, píše space.com.

Na Mesiac by sa sonda mala dostať až 11. apríla. Doteraz pristáli na Mesiaci sondy iba z troch krajín, USA, Ruska a Číny. Človeka na Mesiac vyslali len Spojené štáty.

Ak bude misia úspešná, štvornohý aparát sa stane najmenším a najlacnejším zariadením, aké na Mesiaci pristálo, napísal The Times of Israel.

Bude skúmať magnetické polia Mesiaca

Berešit znamená v hebrejčine „na počiatku“. Sonda so sebou na Mesiac vezie „časovú kapsulu“ s digitálnymi súbormi o veľkosti mince, ktoré obsahujú Bibliu, detské kresby, izraelskú národnú hymnu, vlajku a spomienky obete holokaustu.

„Bude to na Mesiaci navždy,“ cituje The Guardian Yonatana Weintrauba, spoluzakladateľa SpaceIL, neziskovej organizácie, ktorá projekt zastrešuje. Na projekte sa podieľa aj izraelská štátna spoločnosť Israel Aerospace Industries, ktorá sa zaoberá výskumom v oblasti vesmírnych technológií.

Umelecké stvárnenie sondy Berešit na Mesiaci. Foto – Wikimedia/cc

Sonda má v priemere dva metre a vysoká je 1,5 metra. Očakáva sa, že na Mesiaci bude fungovať dva až tri dni. Na povrchu Mesiaca bude fotiť a skúmať magnetické polia.

„Táto misia nie je primárne vedecká, ale demonštratívna. Má iba dva vedecké experimenty,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prvé pristátie na Mesiaci

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie