Denník N

Obchodníci žiadajú odložiť zálohovanie PET fliaš, no ľudia s ním podľa prieskumu súhlasia

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Ministerstvo životného prostredia argumentuje prieskumom, obchodníci vidia ako efektívnejšie separovanie PET fliaš.

PET fľaše či plechovky by ste o pár rokov nemali nájsť povaľovať sa na ulici či v prírode. Ministerstvo životného prostredia ich chce zálohovať a čaká, že o pár rokov sa vďaka tomu vyzbiera až 90 percent takýchto obalov z nápojov.

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek chce presadiť v zákone, ktorý predložilo a dalo na pripomienkovanie. Predpokladá v ňom, že záloha za PET fľašu bude 12 centov a za plechovku 10 centov.

Zákon by mal platiť od budúceho roka, ale aby sa na zmeny vedeli pripraviť všetci na trhu, samotné zálohovanie sa má v praxi rozbehnúť až v roku 2022.

Obchodníci chcú odklad

V rámci pripomienkového konania prišlo k návrhu zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje viac než 400 pripomienok. Medzi jeho kritikmi je Zväz aj obchodu, ktorý vo štvrtok vyzval ministerstvo životného prostredia, aby účinnosť zákona odložilo.

Argumentuje tým, že už dnes sa na Slovensku darí vytriediť asi 62 % PET fliaš a je reálne, že do roku 2025 sa podarí vytriediť 77 %, čo je plánovaný cieľ spomínaný v európskych smerniciach.

Až potom,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie