Denník N

Môžu hekeri zvrátiť prezidentské voľby? Čaputovej kampaň už čelila DDoS útokom

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Phishing, DDoS útoky aj falošní diskutéri sú najčastejšie riziká známe aj zo Slovenska. Ako vyzerali najvážnejšie útoky na politikov vo svete aj u nás, ako sa bránia prezidentskí kandidáti a na čo si treba dať pozor.

Hekeri dokázali výrazne ovplyvniť priebeh prezidentskej kampane v Spojených štátoch v prospech Donalda Trumpa. S menším efektom to skúsili aj pri francúzskych voľbách, keď zaútočili na favorita volieb Emmanuela Macrona.

Obeťami hekerov sa stal aj nemecký Bundestag a masívny únik emailov zažilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Mohli by podobným hekerským útokom čeliť aj prezidentské voľby na Slovensku? Bezpečnostní experti sú presvedčení, že áno.

„Nemusí pritom ísť o nákladnú a komplikovanú operáciu, cena za heknutie volebných štábov môže byť iba v stovkách eur, ich dosah však môže byť obrovský,“ hovorí Pavol Draxler z bezpečnostnej firmy Binary Confidence.

Firma organizuje teraz pred prezidentskými voľbami aj hru Guardians 2019, v ktorej jeden tím simuluje hekerský útok na prezidentskú kampaň a druhý sa bráni. Do simulovaného útoku, podobného war games, aké sa odohrávajú na pôde NATO, sa tentoraz zapoja aj experti slovenského Národného bezpečnostného úradu.

Ako sa dostať k stratégii súpera

Ako jeden z príkladov dáva Draxler špionáž, keď sa protikandidát dostane k stratégii rivala a vie sa dopredu naňho pripraviť. Útočník má pritom výhodu, že mu stačí nájsť jednu bezpečnostnú dieru.

Najčastejšie sa tak deje prostredníctvom phishingu, spravidla emailami so škodlivým kódom zacieleným na členov volebného tímu. Tak sa ruským hekerom podarilo zvrátiť priebeh prezidentskej kampane v neprospech demokratickej kandidátky Hillary Clintovej.

„Rusko má samozrejme svoje silné záujmy aj na Slovensku, preto je veľmi pravdepodobné, že bude preferovať niektorého z kandidátov, minimálne cez konšpiračné a dezinformačné kanály. Nedá sa vylúčiť, že sa bude opakovať aj scenár hekerských útokov priamo na kandidátov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie